Auteur:

Gepubliceerd op: 07-09-2021

Wil een organisator groepsopvang een vergunning aanvragen bij het Agentschap Opgroeien, dan deze organisator vanaf 1 januari 2022 een opportuniteitsadvies aanvragen bij het lokaal bestuur voor:  

  • De opstart van een groepsopvang (niet voor gezinsopvang)  
  • De verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente  
  • Een aanzienlijke uitbreiding - met meer dan 8 plaatsen - van een locatie 

Het lokaal bestuur zal, als antwoord op de adviesvraag een kwaliteitsvol advies kunnen geven over de opportuniteit van deze opvang. Dit advies moet door de organisator aan een vergunningsaanvraag worden toegevoegd. 

Wil je samen met collega’s van andere lokale besturen nadenken over dit ‘Opportuniteitsadvies’ en deze adviesrol, schrijf je dan in voor één van onze overlegtafels in oktober 2021.   
 

De overlegtafels gaan door op:  
 

  • Woensdag 13 oktober 2021 van 9:30 tot 12:30 (VAC Leuven, Diestsepoort 6 te Leuven). Inschrijven kan via deze link .
  • Donderdag 14 oktober 2021 van 9:30 tot 12:30 (VAC Gent, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te Gent). Inschrijven kan via deze link.

Deelname is gratis en inschrijven kan tot woensdag 29 september 2021. Wacht niet te lang met inschrijven, want het deelnemersaantal is beperkt.  

Onder voorbehoud van veranderende coronamaatregelen, gaan deze overlegtafels live door.  
Beide locaties liggen vlak bij een NMBS-station en zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.  

De input van de deelnemers vormt de basis van de uitwisseling tijdens de overlegtafel. Breng dus zeker eigen voorbereidingen en vragen mee, waarover je graag nadenkt met collega’s van andere lokale besturen.  

Deelnemers die zijn ingeschreven, ontvangen een week voor aanvang van de overlegtafel nog meer praktische en inhoudelijke informatie.
 

Meer weten over het opportuniteitsadvies? 


Voor meer informatie over deze adviesrol kan je alvast het webinar ‘Opportuniteitsadvies bij aanvraag vergunning’ bekijken: wat is het? Hoe kom je tot een kwaliteitsvol opportuniteitsadvies en wat betekent dit voor de vergunning van een organisator? Maak zeker ook gebruik van de nota ‘Opportuniteitsadvies lokaal bestuur bij vergunning’: een handleiding voor al wie aan de slag wil met een kwaliteitsvol (opportuniteits)advies voor (startende) ondernemers kinderopvang.  

Heb je ondertussen nog vragen? Neem contact op via:  

Opgroeien en de VVSG nemen samen een aantal initiatieven om lokale besturen te ondersteunen en inspireren bij de uitbouw van een krachtig lokaal gezinsbeleid. Deze initiatieven kaderen in een gezamenlijk project Sterk Gezi(e)n

Sofie Delcourt