Dry river bed, River Slea by JThomas

Auteur:

Gepubliceerd op: 19-08-2022

Oproep Droogtecommissie

De afgelopen periode viel in Vlaanderen en omgeving uitzonderlijk weinig neerslag. De debieten en waterpeilen van waterlopen en waterwegen zijn zeer laag en dit geldt ook voor de grondwaterpeilen. Neerslag zal niet onmiddellijk zorgen voor een significant herstel van de watervoorraden. Daarom riep de Droogtecommissie op 18 augustus alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik uit alle waterbronnen maximaal terug te dringen. De Droogtecommissie volgt de situatie nauwgezet op. Als de toestand verder achteruitgaat, dan zijn verdergaande maatregelen mogelijk. Ga de komende periode extra spaarzaam om met water. Ons water is een kostbaar goed, verspil het niet.

Meer info: www.opdehoogtevandroogte.be

De droogtecommissie vraagt ook om vissterfte door zuurstoftekort steeds te melden aan de milieudienst van de gemeente of aan de hulpdiensten. Bij ernstige vissterfte contacteert de gemeente dan de milieu-incidentwerking van VMM. Meer info: https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/vissterfte

Droogte houdt lokale besturen bezig

Ook de lokale besturen zullen het waterverbruik in hun eigen werking, maximaal beperken. De droogteproblematiek staat ook lokaal hoog op de agenda. Het kader voor de structurele aanpak van droogte is de Blue Deal, waarin de lokale besturen belangrijke partners zijn. Lokale besturen nemen zelf veel maatregelen: ontharding, beheer publieke ruimte, riolen, grachten en kleine waterlopen, hemelwaterbeleid, dooradering van stad en dorp met water en natuur, vergunningenbeleid, sensibiliseren van particulieren, enzovoort. Vele acties uit de Blue Deal worden volop uitgerold. Zo werken de lokale besturen samen met hun rioolbeheerders hemelwater- en droogteplannen uit.

Steven Verbanck