Auteur:

Gepubliceerd op: 07-05-2020

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) via stickers op verkeerslichten weggebruikers aanmoedigen om de elleboog of een gebruiksvoorwerp te gebruiken bij drukknoppen in plaats van blote handen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert 1600 kruispunten op Vlaamse gewestwegen die uitgerust zijn met verkeerslichten. Op deze kruispunten zijn 4.500 drukknoppen terug te vinden, die de verkeerslichtenregeling beïnvloeden als voetgangers of fietsers willen oversteken. Al deze drukknoppen worden voorzien van een sticker die aangeeft om met de elleboog of een gebruiksvoorwerp de knop in te drukken in plaats van met blote handen.

Minister Lydia Peeters stelt de stickers ook ter beschikking aan lokale besturen voor de verkeerslichten in hun beheer met een drukknop voor fietsers of voetgangers. Er worden stickers voorzien met een herkenbare lay-out in functie van de herkenbaarheid, ongeacht wie het verkeerslicht beheert. Lokale besturen kunnen de stickers kosteloos bestellen via het bestelformulier dat terug te vinden is op https://wegenenverkeer.be/stickers. De bestellingen worden afgesloten op maandag 11 mei om 13u en kunnen afgehaald worden in een district naar keuze op de vastgelegde ophaalmomenten.

Erwin Debruyne