studentenstage

Auteur:

Gepubliceerd op: 03-05-2023

Studenten in de zorg is een thema dat volop in de actualiteit staat. VVSG wil voor haar leden het stagebeleid van studenten verpleegkunde ondersteunen en waar mogelijk verbeteren door meer afspraken te maken. We plannen met het verpleegkundige onderwijs regionale contactmomenten.

Er werken momenteel 4.000 verpleegkundigen in de 218 openbare woonzorgcentra. De meerderheid heeft een HBO5-diploma (graduaat, vroeger A2); sommigen een professionele bachelor (vroeger A1). Veel van onze leden treden op als stageplaats voor die leerlingen en studenten.

We willen met de HBO5-verpleegkunde scholen nagaan hoe we stages kunnen verbeteren in functie toekomstige intrede op de werkvloer. Verpleegkundigen spelen in de woonzorgcentra een cruciale rol in de kwaliteit van de zorg, het wonen en het leven van bewoners in de voorzieningen. De rol en taken van de stagebegeleiding en het werkveld dient verder afgestemd te worden. We hebben er samen alle belang bij om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige job; zeker in tijden van hoge werkdruk en personeelstekorten.

Voor woonzorgcentra die nog geen stageplaats aanbieden zijn deze contactmomenten een kans om zich kandidaat te stellen als stageplaats. Als een stage meevalt, solliciteren studenten na afstuderen vaak voor een job op de stageplaats. Een stageplaats in een lokaal woonzorgcentrum dicht bij de woonplaats van de leerling is een troef in de publieke zorgsector. Wederzijdse verwachtingen en concrete afspraken rond stages en stagebeleid zullen in deze contactmomenten aan bod komen. Voor bestaande stageplaatsen is dit een moment om te leren van goede praktijken van andere woonzorgcentra.

Een eerste contactmoment school Lier vindt plaats op 12 juni met de school in de regio Lier.  De overige data per regio zijn in voorbereiding.

Mike Deschamps