Auteur:

Gepubliceerd op: 17-11-2022

In aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vond op woensdag 16 november de installatievergadering van de vernieuwde Raad van burgemeesters plaats. De installatievergadering is gestart met een minuut stilte ter nagedachtenis van de overleden politieinspecteur in Schaarbeek. Minister Verlinden sprak nogmaals haar waardering uit voor het werk van de politie. 

Minister Verlinden riep de burgemeesters in de nieuwe Raad van burgemeesters op om dit overlegorgaan ook te gebruiken om andere veiligheidsthema's (bijv. brandweer, civiele veiligheids, lokaal preventiebeleid, SVPP's enz...) aan te kaarten en te bespreken. De Raad hoeft zich niet te beperken tot haar officiële adviesbevoegdheden over regelgeving over de lokale politie. De raad kan ook uit eigen beweging en proactief adviezen geven aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie over lokale veiligheidsthema's.

Willy De Meyer, burgemeester van Luik, is door de zijn collega's verkozen tot nieuwe voorzitter van de Raad van burgemeesters. Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, is aangeduid als vice-voorzitter van de Raad van burgemeesters. Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde, is door zijn collega's bedankt voor zijn voortdurende inzet als voorzitter van de Raad van burgemeesters de afgelopen jaren. Burgemeester De Meulemeester blijft wel zetelen in de Raad van burgemeesters en hij zal ook de in de Federale Politieraad zetelen namens de burgemeesters van het Vlaams gewest. Daarnaast zullen burgemeester Philippe Close (Brussel) en burgemeester Alice Leewerck (Komen-Waasten) als vertegenwoordigers van de burgemeesters uit het Brussels en Waals gewest zetelen in de Federale Politieraad.

De volgende Vlaamse burgemeesters zetelen als effectief lid in de Raad:

 1. Mathias De Clercq (PZ Gent) - uit een zone met meer dan 100.000 inwoners
 2. Ward Vergote (Moorslede en PZ Arro Ieper) - uit een zone met meer dan 100.000 inwoners
 3. Paul Van Miert (Turnhout en PZ Regio Turnhout)  - een zone met meer dan 100.000 inwoners
 4. Bart Tommelein (PZ Oostende) - een zone met 50.000 tot 100.000 inwoners
 5. Marnic De Meulemeester (Oudenaarde en PZ Vlaamse Ardennen) - een zone met 50.000 tot 100.000 inwoners
 6. Thomas Vints (Beringen en PZ Beringen-Ham-Tessenderlo) - een zone met 50.000 tot 100.000 inwoners
 7. Marc Van Aperen (Hoogstraten en PZ Noorderkempen) -  politiezone met minder dan 50.000 inwoners
 8. Alexis Calmeyn  (Drogenbos en PZ Rode) - politiezone met minder dan 50.000 inwoners
   

De volgende Vlaamse burgemeesters zijn plaatsvervanger in de Raad van burgemeesters:

 1. Eddy Bevers  (Willebroek en PZ Mechelen/Willebroek)
 2. Jan Desmeth (Sint-Pieters-Leeuw en PZ Zennevallei)
 3. Bart Craane (Beerse en PZ Regio Tunrhout)
 4. Lieven Dehandschutter (Sint-Niklaas en PZ Sint-Niklaas)
 5. Veerle Heeren (Sint-Truiden en PZ PZ Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken) *Veerle Heeren heeft ontslag genomen als burgemeester op 16 september 2022.
 6. Kristof Audenaert (Torhout en PZ Kouter)
 7. Steven Matheï (burgemeester Peer en PZ Kempenland)
 8. Willy Segers (Dilbeek en PZ Dilbeek)

Uit het Brussels Hoofstedelijk Gewest zetelen burgemeesters Philippe Close (Brussel) en Olivier Deleuze   (Watermaal-Bosvoorde ) als effectief lid in de Raad. De burgemeesters Olivier Maingain (Sint-Lambrechts-Woluwe) en Didier Gosuin (Oudergem) zijn de Brusselse plaatsvervangers.

Uit het Waalse Gewest zetelen volgende burgemeesters in de Raad: Willy De Meyer (Luik), Michel Januth (Tubize), Benoït Lutgen (Bastenaken) , Alice Leewerck (Komen-Waasten), Claudia Niessen (Eupen), Luc Delire (Profondeville). De plaatsvervangers zijn: Brigitte Aubert (Moeskroen), Pierre Huart (Nijvel), Guy Gilloteaux (La Roche), Bruno Lefebvre (Aat), Marion Dhur (Burg-Reuland) en Yves Depas (La Bruyère)

Op 3 oktober 2022 werd het KB van 7 juli 2022 gepubliceerd dat de Raad van burgemeesters volledig hernieuwd heeft.

 • De burgemeesters in de adviesraad zijn benoemd voor een hernieuwbare periode van 3 jaar (dus tot 3 oktober 2025) , maar dit is hernieuwbaar.
 • De Raad van burgemeesters geeft advies aan de minister van Binnenlandse Zaken over elk ontwerp van reglementair besluit dat van belang is voor de lokale politie.Zij kan ook aanbevelingen doen over elk reglement of elke wet die te maken heeft met de lokale politie. Ze kan dat op eigen initiatief doen of op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken.
 • De Raad van burgemeesters bestaat uit 16 effectieve leden en 16 plaatsvervangers. Zowel kleine als grote politiezones, ééngemeentezones als meergemeentenzones zijn vertegenwoordigd in de Raad.

De samenstelling vergt wat puzzelwerk want men moet met heel wat voorwaarden rekening houden: 8 burgemeesters komen uit Vlaanderen (waarvan twee uit een politiezone met minder dan 50.000 inwoners, drie burgemeesters uit een zone met 50.000 tot 100.000 inwoners en drie burgemeesters uit een zone met meer dan 100.000 inwoners) , er zijn 2 Brusselse burgemeesters en 6 burgemeesters uit Wallonië (waarvan drie uit een politiezone met minder dan 50.000 inwoners, twee burgemeesters uit een zone met 50.000 tot 100.000 inwoners en één burgemeester uit een zone met meer dan 100.000 inwoners). Elke provincie moet ook één burgemeester hebben in de Raad. Ten minste 4 burgemeesters komen uit een ééngemeentezone, ten minste 4 burgemeester komen uit een meergemeentezone.

Er waren in totaal 66 kandidaten en 16 daarvan zijn weerhouden om in de Raad van Burgemeesters te zetelen. Na maanden puzzelwerk en politiek overleg kwam men tot volgende samenstelling van de Raad van burgemeesters:

 

Effectief

Plaatsvervangend

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Olivier Deleuze (Watermaal-Bosvoorde)

Didier Gosuin (Oudergem)

Philippe Close (Brussel)

Olivier Maingain (Sint-Lambrechts-Woluwe)

Vlaams Gewest

Turnhout (Paul van Miert)

Beerse (Bart Craane)

Moorslede (Ward Vergote)

Sint-Pieters-Leeuw (Jan Desmeth)

Gent (Mathias De Clercq)

Willebroek (Eddy Bevers)

Beringen (Thomas Vints)

 

Oudenaarde (Marnic De Meulemeester)

Sint-Niklaas

(Lieven Dehandschutter)

Oostende (Bart Tommelein)

Torhout (Kristof Audenart)

Hoogstraten (Marc Van Aperen)

Peer (Steven Matheï)

Drogenbos (Alexis Calmeyn)

Dilbeek (Willy Segers)

Waals Gewest

Luik (Willy Demeyer)

Mouscron (Brigitte Aubert)

Tubize (Michel Januth)

Nivelles (Pierre Huart)

Bastogne (Benoît Lutgen)

La-Roche-en-Ardenne (Guy Gilloteaux)

Comines-Warneton (Alice Leeuwerck)

Ath (Bruno Lefebvre)

Eupen (Claudia Niessen)

Burg-Reuland (Marion Dhur)

Profondeville (Luc Delire)

La Bruyère (Yves Depas)

Koen Van Heddeghem