Gepubliceerd op: 30-03-2022

Sinds kort is Vlaanderen een nieuwe organisatie rijker die inzet op ontharding. Het is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Terecht, want Vlaanderen is met een verhardingsgraad van 16% één van de meest verharde regio's ter wereld. En dat zorgt voor tal van negatieve gevolgen, zowel in de richting van droogte als in de richting van wateroverlast.

Breekijzer wil met een groeiend aantal partners van een onthardingscultuur een evidentie maken, zowel curatief (bestaande verharding verminderen) als preventief (zorgen dat geen overbodige verharding wordt aangelegd). Ze gaan dit doen in de vorm van een open kennis- en praktijkcentrum.

Het samenwerkingsverband tussen verschillende spelers dat ontstond naar aanleiding van het RE-Move project lag mee aan de basis van de nieuwe permanente werking. RE-Move was één van de projecten die gesteund werd in de proeftuin ontharding van departement Omgeving. Hierbij werd een methodiek ontwikkeld die lokale besturen kunnen doorlopen om een eigen visie en strategie op te maken voor het ontharden van gemeentewegen.

Het is ook het concrete aanbod dat Breekijzer momenteel kan aanbieden aan geïnteresseerde gemeenten. Dit past goed in de werf 'Water, het nieuwe goud' uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Breekijzer is dan ook de meest recente ondersteuner voor het pact.

Meer info op: www.breekijzer.be