Auteur:

Gepubliceerd op: 11-10-2021

Vlaanderen kent om historische redenen een gesplitst systeem: de opvang van baby’s en peuters en de buitenschoolse kleuteropvang behoren tot een ander beleidsdomein dan het kleuteronderwijs. Dit maakt dat in Vlaanderen het balanceren tussen en de verbinding van zorg, leren, spelen en opvoeden niet altijd evident is. De gecreëerde breuklijnen zorgen voor extra transities, die het leren en welbevinden van kinderen beïnvloeden en bemoeilijken. 

Binnen dit bestaand gesplitst systeem kan je zelf en in samenwerking met netwerkpartners actie ondernemen en inzetten op een ‘warme overgang’ tussen thuis, kinderopvang en (kleuter)onderwijs. Op deze manier kan je echt een verschil maken in het leven van jonge (kwetsbare) kinderen en gezinnen. 

Om je te ondersteunen in deze zoektocht naar lokale acties ontwikkelde Opgroeien, VVSG, Intrans, Opgroeien in Brussel en VBJK een doe-pakket rond warme transitie. Je maakt kennis met het thema ‘warme transitie’, krijgt een zicht op de bestaande praktijken in je gemeente of stad en formuleert samen lokale acties om deze warme transitie te ondersteunen.

Meer weten? Voor meer informatie kan je terecht op het VVSG-Kennisnetwerk.

Ondersteuning?

  • Voor vragen over dit doe-pakket kan je terecht bij sofie.verhaert@vvsg.be    
  • Op woensdag 27 oktober van 10u tot 11u volgt een digitale infosessie. Schrijf je in via deze link.
  • Voor concrete ondersteuning om op het LOK aan de slag te gaan met dit doe-pakket, kan je je intersectorale medewerker vanuit het lokale team van Opgroeien contacteren.
Sofie Verhaert