Gepubliceerd op: 20-04-2023

VVSG is voor maatschappelijk verantwoorde zorg en maximale transparantie. Een doelmatige aanpak, met heldere definities en een gepaste normering, is echter nog een uitdaging.

De moeilijke financiële situatie van de woonzorgcentra in de profitsector en de moeilijkheden bij de woonzorggroep Orpea brengen het debat rond de bestuurlijke en financiële transparantie en weerbaarheid van de woonzorgcentra opnieuw in de actualiteit. Bevoegd Vlaams minister van welzijn, Hilde Crevits wil nieuwe beperkende maatregelen nemen om wantoestanden te voorkomen. De VVSG staat achter een verbod op winst maken in de zorg, maar vraagt verdere verduidelijking zodat iedereen hieronder hetzelfde verstaat.

Toepassing bestaande mogelijkheden

De VVSG deelt de bezorgdheid van de minister rond de actuele situatie bij sommige woonzorgcentra. We begrijpen haar wens tot meer bestuurlijke en financiële transparantie, die voor de openbare initiatiefnemers al gewaarborgd is vanuit het decreet lokaal bestuur en het provinciedecreet.

De VVSG vraagt uitdrukkelijk om gegevens maar één keer door te geven aan de Vlaamse Overheid en dubbele registraties te vermijden.

Sectorspecifieke transparante boekhouding

Een analytische rapportering van de woon-, leef-, zorg – en beleidscomponent per woonzorgcentrum kan de transparantie van de kosten en opbrengsten van een woonzorgcentrum verhogen, maar wij schuiven wel een aantal randvoorwaarden naar voor. Een realistisch tijdspad met een ruime pilootfase, een digitale oplossing en heldere definities, bv over wat onder zorg verstaan wordt, zijn essentieel.

Doel voor ogen houden

Het regelgevend kader biedt al heel wat mogelijkheden voor transparantie. Er zijn wel nog veel heel wat vragen te beantwoorden rond de nieuwe voorstellen. Bijkomende normen voor het financieel beheer van een woonzorgcentrum vragen een verfijnde uitwerking, willen ze hun doel bereiken. Bijkomende administratieve lasten zonder toegevoegde waarde voor een toegankelijke ouderenzorg zijn een reëel risico, en dat willen we niet.

Betrekken van lokale overheid bij sluiting

Tot slot pleit de VVSG ervoor om de lokale overheid tijdig te betrekken bij een eventuele sluiting van een zorgvoorziening, gezien de maatschappelijke impact voor de inwoners. Het gaat vaak over heel kwetsbare personen.

Tine De Vriendt - diensthoofd zorg en gezondheid