Bijzonder comité voor de sociale dienst

Auteur:

Gepubliceerd op: 14-05-2019

​De VVSG maakte een model van huishoudelijk reglement voor het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD). Op 1 januari 2019 worden de meeste bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) van kracht. In elk OCMW wordt een BCSD opgericht om beslissingen te nemen over individuele maatschappelijke dienstverlening en integratie. Het BCSD heeft eigen werkingsregels en moet een eigen huishoudelijk reglement  hebben.

Het VVSG-model is gebaseerd op het model van huishoudelijk reglement van gemeente- en OCMW-raad, maar houdt rekening met de specifieke context van individuele hulpverlening. Dit model bevat alle bepalingen die het DLB oplegt. Daarnaast staan er ook voorstellen in van eigen regels en invullingen van decretaal opgelegde principes, die lokaal aangepast kunnen worden.

Dit is een document dat inspiratie biedt. Het moet aangepast worden aan de eigen manier van werken. We beschouwen dit model ook als een levend document. Heb je nog aanvullingen, voorstellen of opmerkingen om het model te verbeteren, bezorg die dan gerust aan pieter.vanderstappen@vvsg.be.

Jan Leroy