Auteur:

Gepubliceerd op: 06-01-2023

Maar liefst 41% van het zwerfvuil in Vlaanderen bestaat uit sigarettenpeuken. Haltes voor het openbaar vervoer zijn een klassieke probleemlocatie. Daarom voerde Mooimakers in samenwerking met Sint-Niklaas, Tienen, Sint-Truiden, Mechelen en De Lijn onderzoek naar de effectiviteit van peukenrecipiënten aan busstations.

De nulmetingen toonden aan dat er zonder extra maatregelen op de testlocaties elke 12 minuten een peuk op de grond belandde. Goed nieuws is dat dit verbetert als je aan de busstations peukenrecipiënten plaatst. In de peukenpalen, een recipiënt op armhoogte, kwam gemiddeld 31% van de peuken terecht. De peukentegel, een soort asbak in de grond met een rooster, ving slechts 17% van de peuken op. De peukenpaal is beter zichtbaar en heeft dus meer impact.

Die zichtbaarheid en de locatie zijn cruciaal, en zelfs belangrijker dan het aantal peukenrecipiënten. Uit het onderzoek blijkt dat je ze aan busstations best op de ‘kop’ van een perron of naast een vuilnisbak zet. 

De resultaten waren nog beter met “nudges” die de roker subtiel in de juiste richting duwen. Fluogroene randen rondom, extra pictogrammen en blauwe stickers die het correcte gebruik visualiseren, zorgden ervoor dat 36% van de peuken in de palen of tegels belandden.

Conclusie: een peukenrecipiënt plaatsen aan busstations resulteert in minder peuken op de grond. De effectiviteit stijgt bij gebruik van een goed zichtbaar recipiënt, op de juiste locatie geplaatst én versterkt met nudging. 

Meer details over het onderzoek vind je op de website van Mooimakers.

Silke Smekens