Auteur:

Gepubliceerd op: 12-01-2022

Stad Gent: lokale groene stroom eind dit jaar goed voor bijna de helft van eigen verbruik

Het stadsbestuur van Gent heeft een overeenkomst met de burgercoöperatie Beauvent afgesloten voor de levering van Gentse groene stroom. Op de loodsen van houtimporteur Lemahieu Group aan de Rigakaai komen in de loop van dit jaar 17.000 zonnepanelen. De stroom die hier wordt opgewekt zal de stad integraal afnemen voor het gebruik in de eigen gebouwen.

De installatie is goed voor 7.000 megawattuur per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen. De stad Gent zal die opgewekte stroom al zeker voor 15 jaar afnemen voor gebruik in eigen gebouwen. Ze is zo verzekerd van honderd procent groene Gentse stroom.

De stroomafnameovereenkomst, die mee in goede banen werd geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is een pioniersproject in Vlaanderen: voor het eerst neemt een stad zonnestroom af die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar in eigen stad. De zonnepanelen worden bovendien deels via burgerparticipatie gefinancierd. Gentenaars krijgen straks voorrang om mee te investeren.

Gent haalt nu al zo’n 10 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal de stad in één klap in totaal 46 procent van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. Daarmee wordt de doelstelling van 30 procent tegen 2024 ruimschoots overtroffen.

meer informatie op de website van Stad Gent en ook het aanbod van VEB als aankoopcentrale voor o.a. zelf opwekken van energie 

Kris Moonen