Auteur:

Gepubliceerd op: 12-12-2019

De Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor 2019 (LIIM 2019) is net als de voorgaande edities het resultaat van een samenwerking tussen het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (ABB) en Statistiek Vlaanderen.

De monitor informeert elk lokaal bestuur en haar burgers over:

 • de omvang en de samenstelling van de groep vreemdelingen, personen van buitenlandse herkomst en nieuwkomers in de gemeente;
 • de maatschappelijke positie van die groep op het vlak van tewerkstelling, huisvesting, welzijn en armoede, onderwijs en sociale participatie.

Op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (ABB) kun je voor elke gemeente uit het Vlaamse en Brusselse Hoofdstedelijke Gewest een gemeentelijk cijferrapport downloaden. Ga hiervoor naar integratiebeleid.vlaanderen.be en gebruik ‘LIIM’ als zoekterm.

Statistiek Vlaanderen bracht de basisgegevens van de LIIM 2019 samen in een overzichtsbestand.

Enkele opmerkelijke vaststellingen:

 • De top 5 van Vlaamse gemeenten met het relatief hoogste aantal personen van buitenlandse herkomst word gevormd door Baarle-Hertog, Maasmechelen, Genk, Machelen en Vilvoorde. 
 • Ook in Drogenbos-Hamont-Achel, Kraainem, Antwerpen, Zaventem, Houthalen-Helchteren (45,9%) en Voeren (45,3%) ligt het aandeel personen van buitenlandse herkomst boven de 45%. 
 • Alle centrumsteden behalen eenscore van 20% of meer, met uitzondering van Kortrijk (18,6%), Roeselare (14,1%) en Brugge (12,9%).
 • Een aantal van de genoemde gemeenten dankt zijn hoge score uiteraard aan het hoge aantal personen van Nederlandse herkomst. Het gaat om de grensgemeenten Baarle-Hertog, Hamont-Achel en Voeren. Zonder de personen van Nederlandse herkomst vallen ze terug tot een aandeel personen van buitenlandse herkomst onder de 10%. 
 • Het aandeel personen met een herkomst van buiten de EU ligt het hoogst in Machelen, Vilvoorde, Antwerpen, Genk en Heusden-Zolder. 
 • Het aandeel personen van buitenlandse herkomst varieert sterk met de leeftijd en ligt het hoogst bij de jongste leeftijdsgroepen. Voor geheel Vlaanderen gaat het om 37,5% personen van buitenlandse herkomst bij de kinderen tot 5 jaar en om 35,1% bij de kinderen tussen 6 en 11 jaar.
 • Bij de 80-plussers zijn 3,7% personen van buitenlandse herkomst.
 • In 11 Vlaamse steden en gemeenten zijn meer dan 2 op de 3 kinderen van 0 tot 5 jaar van buitenlandse herkomst. Baarle-hertog scoort veruit het hoogst (79%). Daarna volgen Machelen (78%), Vilvoorde (77%), Maasmechelen (75%), Antwerpen (74%), Drogenbos (74%), Genk (71%), Zaventem (70%), Wemmel (69%), Sint-Pieters-Leeuw (68%) en Hamont-Achel (67%). 
 • De KSZ-herkomstgegevens geven niet alleen informatie over het aantal personen van buitenlandse herkomst per gemeente, maar ook over de sociaal-economische positie van deze groep. De indicatoren wijzen op dit vlak in dezelfde richting: de personen van buitenlandse herkomst – en dan vooral de personen van buiten de EU – nemen een opvallend minder goede arbeidspositie in dan de personen van Belgische herkomst. 
Sabine Van Cauwenberge