Auteur:

Gepubliceerd op: 06-10-2021

Begin juni werd het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) gelanceerd. Hiermee wil de Vlaamse Regering steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete klimaatdoelstellingen, waarbij de focus ligt op 4 werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Lokale besturen hebben nog tot en met 29 oktober 2021 om het Lokaal Energie- en Klimaatpact goed te keuren op de gemeenteraad.


Vlaamse steden en gemeenten gaan het engagement aan.


Sinds de lancering hebben reeds 264 gemeenten het LEKP goedgekeurd, 255 hiervan hebben hun gemeenteraadsbeslissing ook ingediend in het 'het Loket voor Lokale Besturen, module subsidie' en hebben dus formeel ondertekend. Bij heel wat andere gemeenten staat de ondertekening deze maand geagendeerd op de gemeenteraad.

Hieronder vind je een overzicht van alle gemeenten die reeds formeel het Lokaal Energie- en Klimaatpact hebben ondertekend.

Staat jouw gemeente hier niet tussen, maar werd het LEKP wel goedgekeurd op de gemeenteraad? Laad dan zeker de beslissing op in het Loket voor Lokale besturen, module subsidie.


Hoe onderteken je het LEKP?


Om het LEKP te ondertekenen dien je het pact goed te keuren op de gemeenteraad. Je kan hiervoor de voorbeeldbeslissing van de VVSG gebruiken.

Na de ondertekening dien je de beslissing op te laden in 'het Loket voor Lokale Besturen, module subsidie' . In onderstaande video wordt aangegeven hoe je dit moet doen.


Op 2 december vieren we het engagement van Vlaamse steden en gemeenten


Om het engagement van de Vlaamse steden en gemeenten te vieren nodigen wij (minister Bart Somers, ABB en VVSG) alle pactgemeenten uit op 2 december in het ICC in Gent. Tijdens die dag plaatsen we de pactgemeenten in de kijker en willen we jullie inspireren met verschillende projecten die jou kunnen helpen de doelstellingen te behalen.

Elke de Taeye