Auteur:

Gepubliceerd op: 07-09-2022

De Vlaamse regering keurde op vrijdag 15 juni 2022 de nota ‘Aanbod Lokaal Digitaal’ goed. Met ‘Lokaal Digitaal’ wil de regering werk maken van een meer gezamenlijke aanpak van de digitale transformatie van de lokale besturen. Dat is broodnodig. De VVSG herhaalt al langer dat de lokale besturen de uitdagingen op vlak van digitalisering niet langer individueel aankunnen en dat een meer gezamenlijke aanpak zich opdringt (VVSG-memorandum en VVSG-visienota digitale transformatie). Het project ‘Lokaal Digitaal’ speelt in op deze noodzaak. We juichen de komst van dit project vanuit de VVSG dan ook toe.

Concreet bestaat het project uit twee luiken. Het eerste (en grootste) luik ‘aanbod lokaal digitaal’ draait rond de opschaling van een aantal digitaliseringsproject naar alle lokale besturen. De VVSG zegt al langer dat de bestaande Vlaamse middelen voor digitalisering van lokale besturen (‘Gemeente zonder gemeentehuis’, City of Things, EFRO, …) te versnipperd worden ingezet en te weinig leiden tot structurele en duurzame oplossingen voor alle besturen. Het aanbod ‘Lokaal Digitaal’ is een vraaggestuurd aanbod dat in de eerste plaats inzet op de opschaling van de door de Vlaamse overheid gesubsidieerde projecten. Dit is een belangrijke eerste stap. Voor VVSG is het evenwel belangrijk dat deze werking ook na afronding van dit relanceproject duurzaam verankerd blijft.

Een tweede -en wat VVSG betreft het belangrijkste- luik moet werk maken van een nieuwe organisatiestructuur die de lokale besturen collectief kan ondersteunen in hun digitale transformatie. De nieuwe organisatiestructuur moet onder andere een antwoord bieden aan het zeer versnipperde landschap van organisaties die de lokale besturen ondersteunen op vlak digitalisering. Voor de VVSG is het belangrijk dat het aanbod Lokaal Digitaal op termijn wordt ondergebracht in deze nieuwe structuur en dat er daarnaast nog bijkomende activiteiten ontwikkeld/ondergebracht kunnen worden. De VVSG vindt het bovendien logisch dat de lokale besturen zelf aan het stuur zitten van deze nieuwe organisatiestructuur, zodat ze zelf de regie blijven houden over hun eigen digitale transformatie.

Ward Van Hal