Auteur:

Gepubliceerd op: 09-04-2020

Als samenleving maken we door de coronacrisis een bijzonder moeilijke tijd door. De epidemie beïnvloedt en bepaalt alle facetten van het dagelijkse leven. Alle vormen van samenkomsten buiten het kerngezin en met meer dan twee personen zijn verboden. ‘Social distancing’ is sowieso de norm. Vooral deze ‘social distancing’ heeft een bijzondere impact op het beleven van de verschillende levensbeschouwingen. Gelet op de omvang en het grote besmettingsrisico van de coronapandemie heeft de Nationale Veiligheidsraad aangegeven dat het heel waarschijnlijk is dat de coronamaatregelen na 19 april zullen doorlopen, al is op dit moment nog niet duidelijk in welke mate.

Op de vooravond van de start van tal van levensbeschouwelijke feesten maakte het Agentschap Binnenlands Bestuur de brochure 'Organisatie levensbeschouwelijke feesten tijdens coronamaatregelen'. De brochure informeert en inspireert hoe lokale besturen in dialoog met hun geloofsgemeenschappen en hun lokale verenigingende beleving ervan kunnen faciliteren. Volgende aspecten komen aan bod:

  • De beleving en viering van de levensbeschouwelijke feesten
  • Gebruikelijke familie- en vriendenbijeenkomsten bij levensbeschouwelijke feesten
  • Winkelen bij de lokale middenstand
  • Handhaving

Goede praktijk

Intussen zaten ook de lokale besturen niet stil. Asse bezorgde informatie aan contacten/sleutelfiguren van verschillende gemeenschappen. Hiervoor ontwierpen ze vier flyers met handige tips voor:

 

Sabine Van Cauwenberge