Auteur:

Gepubliceerd op: 17-01-2023

In 2021 ondertekenden zo'n 293 gemeenten het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0. Nu, bijna 2 jaar na die ondertekening, moeten lokale besturen voor een eerste keer inhoudelijk rapporteren.

Door de ondertekening van het LEKP engageerden de gemeenten zich om de doelstellingen van de 4 werven te behalen. Gezien het LEKP bijna 2 jaar bestaat, moeten de pactgemeenten nu voor de eerste keer een inhoudelijke rapportage voorzien. Deze dienen ze ter kennisname voor te leggen aan de gemeenteraad. Om de administratieve last te verminderen ontwikkelde het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) het lokaal klimaatpactportaal. Via deze weg kan je als stad of gemeente jouw eigen LEKP-rapport downloaden en gebruiken voor de gemeenteraad. ABB blijft het Pactportaal verder ontwikkelen ervaar je dus problemen contacteer hen dan zeker.

Groenblauwpeil: wekelijkse update

Hoewel het doel is om de rapporteringslast zo laag mogelijk te houden, sta je als lokaal bestuur wel zelf in voor de opvolging van de adaptatiewerven (werf 1 & 4). Dit verloopt via het GroenBlauwPeil. Gezien de deadline voor de eerste rapportering nadert, wordt de data van gegenereerd via het GBP wekelijks aangepast in de rapporteren. Op deze manier kan je de meest recente cijfers verwerken in jouw LEKP-rapport.

Het 1-2-3 van de LEKP rapportering

Weet je nog niet goed hoe de eerste rapportering van het LEKP moet gebeuren? Ben je op zoek naar een duidelijk stappenplan? Raadpleeg dan onze pagina 'rapportering LEKP', waarin we jou duidelijk uitleggen wat je precies moet doen en welke verwachten ABB heeft. 

Kort samengevat zijn er 5 stappen die je moet doorlopen:

  1. Groenblauwpeil aanvullen (zie handleiding)
  2. Raadpleeg het lokaal klimaatpactportaal
  3. Genereer het LEKP-rapport
  4. Sjabloon: pas indien gewenst aan
  5. Ontwerp gemeenteraadsbesluit

Wil je meer weten over de publicaties van de data per doelstelling? Raadpleeg dan de publicatiekalender.

Elke de Taeye