Auteur:

Gepubliceerd op: 13-12-2022

In het besluit van de Vlaamse regering dat over het Lokaal Energie- en Klimaatpact (versie 1.0) genomen werd, is opgenomen in artikel 6: "Om een opvolging van de gerealiseerde klimaatacties mogelijk te maken, wordt voorzien in een jaarlijks opvolgmoment. De gemeente bezorgt uiterlijk op 1 maart 2023 een rapportering met betrekking tot de voortgang van het Lokaal Energie en Klimaatpact nadat deze aan de gemeenteraad is voorgelegd."

Deze inhoudelijke rapportage moet dus op de gemeenteraad van februari geagendeerd worden om tijdig te kunnen gebeuren. Vorige week werd na wat vertragingen een nieuwe versie van het Lokaal Klimaatpactportaal gelanceerd. Daardoor worden nu voor 14 van de 17 doelstellingen van het pact een monitoring door Agentschap Binnenlands Bestuur voorzien. De gemeente kan hierover een rapport downloaden via dit pactportaal. 

Vanuit dit rapport zorgde VVSG Netwerk Klimaat voor een sjabloon dat kan gebruikt worden voor deze rapportage. Het stappenplan en het sjabloon zelf, is terug te vinden op de pagina "Rapportering LEKP".

 

P.S. VVSG is vragende partij om de timing van de rapportage wat naar achter te schuiven in de tijd. Nu is de periode tussen het jaareinde (en dus de beschikbaarheid van de monitoringsgegevens voor een volledig jaar) en de gemeenteraad van februari (nodig om de timing van 1 maart te halen) erg krap, zeker voor gemeenten bij wie de gemeenteraad in het begin van de maand valt. 

Maarten Tavernier