Auteur:

Gepubliceerd op: 10-01-2023

De gemeente Lendelede greep de opportuniteit om in een doodlopende straat palend aan een woonwijk een stuk grond te verwerven. Het vormt een verbinding naar een recente bedrijvenzone. Net als nogal wat gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen is er in Lendelede nood aan meer groen. 

Via de provincie werd een project ingediend voor begeleiding van 'Gemeente voor de toekomst' van Bond Beter Leefmilieu en BOS+. Op die manier werd een participatietraject uitgewerkt met de omwonenden en een nabijgelegen lagere school. 'Wonderwoudje kinderen baas' is dan ook een toepasselijke titel voor het project. Diverse gemeentelijke diensten en ook het stadslandschap Leie en Schelde werden betrokken. 

Het werd een mooie groene stapsteen, die aantoont dat je ook met dergelijke projecten een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het LEKP. Op een relatief beperkte oppervlakte werden volgende LEKP-bijdragen gerealiseerd: 

  • 7 bomen (er werd ook een oppervlakte bos aangeplant, maar dit valt buiten de scope van het LEKP -  de andere bomen die op het plan te zien zijn, stonden er al)
  • 87 meter haag en houtkanten (3% van de doelstelling tegen 2030)
  • > 3000 m² natuurgroenperk (daarmee is doelstelling tegen 2030 al bereikt)
  • 8 m² hemelwaterbuffering en -infiltratie

Deze en andere inspirerende adaptatievoorbeelden vind je in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. Ook zelf een interessant project? Deel het met ons en verdien je plaatsje de digitale nieuwsbrief. 

Elke de Taeye