Auteur:

Gepubliceerd op: 17-08-2022

Samen met buurtbewoners aan de slag

Eén van de eerste stappen om een zorgzame buurt tot stand te brengen, is het maken van een buurtanalyse. Ben je hiervoor al aan de slag gegaan met de kwantitatieve analyse om voldoende cijfermateriaal te verzamelen, of heb je de buurt ondertussen ook al verkend maar voel je dat er meer nodig is om tot verandering te kunnen komen? Wil je dat je buurtanalyse aanzet tot beweging, bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven? Dat het niet enkel een doel op zich is maar ook een middel tot gemeenschapsvorming?  Dan is deze workshop misschien wel iets voor jou!
 
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het Asset Based Community Development-model (ABCD) van John McKnight, een co-creatieve manier om een buurtanalyse te maken maar die ook leidt tot meer betrokkenheid, participatie en eigenaarschap van de mensen die er wonen.
 
Vertrekkend vanuit je eigen buurt of context bekijken we in de workshop hoe je stap voor stap buurtbewoners warm kan maken, interesse doet krijgen en initiatief laat nemen in hun eigen buurt. Het resultaat is een ‘moving picture’ waar alle betrokkenen met elkaar in verbinding gebracht worden binnen de unieke context van die specifieke buurt.
 

Praktisch

Wanneer? 

  • Voor zorgzame buurten in West- en Oost-Vlaanderen en het deel van Vlaams-Brabant dat daarbij aansluit: woensdag 5 oktober, van 9u30 tot 12u30
  • Voor zorgzame buurten in Antwerpen en Limburg en het deel van Vlaams-Brabant dat daarbij aansluit: donderdag 13 oktober, van 9u30 tot 12u30

Waar?

  • Op woensdag 5 oktober in het Gentse.
  • Op donderdag 13 oktober in het Leuvense
  • Exacte locatie zal worden gecommuniceerd na inschrijving.

 
Inschrijven

  • Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.
  • Het aantal deelnemers per workshop zal beperkt worden tot een twintigtal, zodat er op een interactieve manier kan gewerkt worden. Tijdig inschrijven is dus de boodschap! Dat kan uiterlijk tot 5 werkdagen voor de workshop doorgaat
  • Je kan je inschrijven per email bij Dany Dewulf (VVSG); eerstelijnszones die zorgzame buurten tot stand brengen kunnen zich inschrijven bij Lie Verrijssen (VIVEL).
  • Annuleren is mogelijk tot 5 werkdagen voor de workshop, anders wordt een annuleringskost van 50€ aangerekend. 
     

Leernetwerk Zorgzame buurten

Bij deze brengen we het leernetwerk Zorgzame buurten ook nog even extra onder jullie aandacht. De laatste bijeenkomst was online op 23 juni laatstleden. Bekijk hier de presentatie en de opnames. 

Geïnteresseerd om deel te nemen aan het leernetwerk? Neem dan contact op met Dany Dewulf (VVSG); de eerstelijnszones met Lie Verrijssen (VIVEL). 
 

Dany Dewulf