Auteur:

Gepubliceerd op: 30-06-2021

Binnenkort gaat het nieuwe LIFE-programma, het Europees programma voor milieu en klimaat, van start met daarin een nieuw subprogramma “Clean Energy Transition” (SP CET). Het CET-onderdeel binnen LIFE bouwt verder op de projectoproepen rond energie-efficiëntie binnen Horizon 2020, en heeft als voornaamste doelstelling om de juiste voorwaarden te creëren binnen de markt en het regelgevend kader op de markt voor de Clean Energy Transition. Hierbij ligt de focus op de niet-technologische aspecten.

Het LIFE programma voor 2021-2027 zal concreet bestaan uit vier subprogramma’s:

  1. Natuur en biodiversiteit
  2. Circulaire economie en levenskwaliteit
  3. Klimaatmitigatie en -adaptatie
  4. Schone energietransitie

De publicatie van het werkprogramma voor de jaren 2021-2024 en de lancering van de eerste projectoproepen wordt verwacht in de week van 12 juli 2021. De projectoproepen zullen gepubliceerd worden op het Funding and Tenders Portal. Daar kan je ook een FAQ-sectie vinden en zoeken naar partners voor je project.

In afwachting van de publicatie van het werkprogramma en de projectoproepen, kan je al het voorlopige werkprogramma lezen. Dit document doorloopt momenteel de 'adoption procedure' door de Europese Commissie, maar er zal naar verwachting niets meer wijzigen aan de tekst. 

Door vertraging met de goedkeuring van het werkprogramma 2021-2024 worden de geplande LIFE-infodagen van eind juni vervangen door een reeks informatieve video’s, die op de LIFE-website zullen geplaatst worden zodra de projectoproepen live zijn. De deadline voor het indienen van projectvoorstellen zal naar verwachting november-december 2020 zijn (one-stage-applications).

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal fungeren als Vlaams contactpunt voor LIFE SP CET. Het VEKA volgt ook LIFE SP CC op, waarvoor er één centraal Belgisch contactpunt is. Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen rond LIFE, geef Liesbeth Clerick en Simon De Wachter van VEKA dan zeker een seintje via mail, zodat zij je kunnen opnemen in de mailinglijst. Met projectideeën kan je ook steeds terecht bij Netwerk Klimaat. Wij helpen je graag in de zoektocht naar partners en het uitschrijven van een dossier.

Raadpleeg voor meer info ook zeker de infonota over het LIFE-Programma van VEKA.

Leen Van der Meeren