Auteur:

Gepubliceerd op: 28-04-2021

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft een nieuwe subsidieoproep gelanceerd voor smart city-projecten van steden en gemeenten. Net zoals bij de vorige oproepen kunnen lokale besturen een subsidie aanvragen voor projecten waarbij data en slimme technologie worden ingezet. De eerder aagekondigde lancering in mei werd door omstandigheden uitgesteld maar inmiddels ontvingen we van VLAIO informatie over de nieuwe timing.

In ons standpunt over de City of Things- oproepen formuleerde de VVSG een aantal bedenkingen bij de vorige oproepen en gaven we advies. Ook de VVSG werkgroep smart city en de stuurgroep Smart Flanders hebben zich hierover gebogen en kregen de kans van VLAIO om feedback aan te leveren. Inmiddels staan de modaliteiten van deze oproep online.  In kader van het Vlaamse relanceplan werden de budgetten voor deze oproepen alvast substantieel verhoogd (9 miljoen euro tot 900.000 euro per project) en ook in 2022 zou een nieuwe oproep volgen (voor een totaal budget van 20 miljoen euro)

Het is belangrijk om weten dat deze vierde oproep (net zoals bij de derde oproep vorig jaar) focust op projecten in kader van 'slimme economie'. Projecten in de andere domeinen kunnen ook worden ingediend, maar bij de jurering zal voorrang worden gegeven aan projecten binnen het domein economie.

Digitale infosessie

Je kan je nu reeds inschrijven voor de digitale infosessie bij de oproep. Deze gaat door op 18 juni van 9.30 uur tot 11:30. Tijdens de infosessie zal VLAIO de modaliteiten en de procedure van de nieuwe oproep uitgebreid toelichten. Daarnaast zal het bedrijvenconsortium 'Smart Cities Vlaanderen' ook hun werking toelichten.

Digitale inspiratiesessie

Geïnteresseerde lokale besturen houden ook best 25 juni vrij van 13.30 uur tot 15.30 vrij voor de online inspiratiesessie in kader van deze oproep. Ook hiervoor kan je je al inschrijven. Deze sessie is uitsluitend voor lokale besturen, de VGC, intercommunales en andere overheden. 

Verdere timing en verloop van de oproep

De deadline voor het aanmelden van een projectidee zal midden september zijn. Hou ook 21 en 23 september vrij. Afhankelijk van het aantal ontvangen ideefiches zullen die 1 of 2 dagen nodig zijn voor het pitchen van jouw projectidee aan de groep van de lokale besturen. Op die manier kunnen geïnteresseerde lokale besturen met een zelfde uitdaging beslissen om in één consortium een projectdossier uit te werken. De opgezette samenwerking tussen steden en gemeenten zal een belangrijk criterium zijn bij de selectie.

De deadline voor de uiteindelijke indiening van het projectdossier is 6 december.

Ben je nu al op zoek naar inspiratie voor een sterk projectvoorstel? Neem dan zeker eens een kijkje op ons kennisnetwerk bij het luik 'Innovatie en digitale transformatie'. Je vindt er ondere andere een praktijkenbank met tientallen smart city-projecten, waarvan een aantal in het verleden kon rekenen op projectsubsidies. De projectuitvoerders geven ook vaak nuttige tips en aandachtspunten bij het uitwerken van een project.

Nathalie Dumarey