Auteur:

Gepubliceerd op: 28-04-2021

Binnenkort lanceert het Agentschap Innoveren en Ondernemen opnieuw een subsidieoproep voor smart city-projecten van steden en gemeenten. Net zoals bij de vorige oproepen kunnen lokale besturen een subsidie aanvragen voor projecten waarbij data en slimme technologie worden ingezet.

In ons standpunt over de City of Things- oproepen formuleerde de VVSG een aantal bedenkingen bij de vorige oproepen en gaven we advies. Ook de VVSG werkgroep smart city en de stuurgroep Smart Flanders hebben zich hierover gebogen en kregen de kans van VLAIO om feedback aan te leveren. De modaliteiten van de oproep zijn nog niet gekend, maar alle informatie komt binnenkort op de website van VLAIO. In kader van het Vlaamse relanceplan werden de budgetten voor deze oproepen alvast substantieel verhoogd en ook in 2022 zou een nieuwe oproep volgen.

Je kan je nu reeds inschrijven voor de digitale infosessie bij de oproep. Deze gaat door op 26 mei van 10:00 tot 11:30. Tijdens de infosessie zal VLAIO de modaliteiten en de procedure van de nieuwe oproep uitgebreid toelichten. Daarnaast zal het bedrijvenconsortium 'Smart Cities Vlaanderen' ook hun werking toelichten.

Geïnteresseerde lokale besturen houden ook best 28 mei in de voormiddag vrij, voor een volgende online inspiratiesessie in kader van deze oproep.

Ben je nu al op zoek naar inspiratie voor een sterk projectvoorstel? Neem dan zeker eens een kijkje op ons kennisnetwerk bij het luik 'Innovatie en digitale transformatie'. Je vindt er ondere andere een praktijkenbank met tientallen smart city-projecten, waarvan een aantal in het verleden kon rekenen op projectsubsidies. De projectuitvoerders geven ook vaak nuttige tips en aandachtspunten bij het uitwerken van een project.

Nathalie Dumarey