Auteur:

Gepubliceerd op: 20-05-2022

Het beperken van het energieverbruik van het gebouwenpark is één van belangrijkste klimaatuitdagingen in Vlaanderen. De renovatiegraad moet drastisch naar omhoog om alle woningen tegen 2050 op label A te krijgen, zoals de Vlaamse renovatiedoelstelling vooropstelt.

Door de grootte van de uitdaging is het noodzakelijk om die zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Lokale besturen zijn het overheidsniveau dichtst bij de burger die een cruciale rol kunnen spelen in het ondersteunen van hun inwoners om die uitdaging aan te pakken. Een gezamenlijke aanpak, waarbij burgers ontzorgd worden om de nodige investeringen uit te voeren, kan de noodzakelijke renovatieversnelling stimuleren. In het LIFE-project BE-REEL (www.be-reel.be) werkten al enkele lokale besturen een lokale langetermijn renovatiestrategie uit.

De leerlessen uit dit traject worden nu door VVSG Netwerk Klimaat als basis genomen om voor elke Vlaamse gemeente een startanalyse lokale renovatiestrategie op te maken. Die startanalyse moet een antwoord bieden op vragen als: in welke wijken is de uitdaging rond renovatie het grootst? Op welk soort investeringen wordt best ingezet om zo goed mogelijk vooruitgang te boeken? Welk type woningen krijgt best prioriteit? Welke mix aan maatregelen laat toe om het patrimonium op termijn klimaatneutraal te krijgen? Op die manier moet de startanalyse een hulpmiddel vormen om een efficiënt lokaal beleid te kunnen voeren.

De aanpak bouwt verder op de ervaringen die VVSG Netwerk Klimaat opdeed bij de opmaak van de inspiratiekaart warmtezonering (www.inspiratiekaartwarmtezonering.be). De startanalyse lokale renovatiestrategie moet ook een grafische tool vormen, waarbij de informatie publiek beschikbaar is en het lokaal bestuur bijkomende functionaliteiten heeft om op basis hiervan beleid te voeren.

Maarten Tavernier