Auteur:

Gepubliceerd op: 28-10-2020

De laatste dagen van oktober brengen meteen ook het sluitstuk van de European Cyber Security Month met zich mee. Heel wat lokale besturen zetten in deze periode sensibiliseringsinitiatieven voor hun medewerkers op poten, maar cyberveiligheid is natuurlijk een constante bezorgdheid en verantwoordelijkheid. Heeft je bestuur tijdens deze themamaand nog geen bijkomende stappen gezet richting cyberveiligheid? Geen nood, er zijn nog heel wat zaken die je kan ondernemen.
 

Ga aan de slag met de tips van het CCB:


Zelfs ijzersterke wachtwoorden kunnen door hackers gestolen worden. Daarom voerde Safe on Web dit jaar een campagne om tweestapsverificatie te promoten. Concreet houdt dit in dat er na het invoeren van een wachtwoord ook een code naar je gsm verstuurd wordt of je via een vingerafdruk moet bevestigen dat het om een legitieme inlogpoging gaat. Meer informatie daarover kan je vinden op de website van Safe on Web.

Wil je medewerkers verder sensibiliseren door hen bewust te maken van de digitale dreigingen die op de loer liggen en de beste manier om deze een halt toe te roepen? Daarvoor  ontwikkelde het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), samen met experten uit de privésector, een reeks webinars die een nuttige tool zijn om medewerkers te informeren en op te leiden over phishing, ransomware, veilig wachtwoordgebruik en zoveel meer.


Laat je helpen met een ICT-veilligheidsaudit:

 

Op dit moment hebben al 77 lokale besturen een professionele auditfirma ingehuurd met cofinanciering om een ICT-veiligheidsaudit te laten uitvoeren. Een basisaudit heb je al voor minder dan 1900 euro, een pak minder dan de kosten wanneer je met een echte hacker te maken krijgt. Via technische testen op de belangrijkste systemen worden zwakke plekken blootgelegd zodat deze vervolgens gericht aangepakt kunnen worden.

Als sluitstuk van de basisaudit kom je in contact met experten om al je cybersecurity en ICT-vragen te beantwoorden, samen aan de slag te gaan en indien gewenst een incident te simuleren om dit alles in de praktijk te brengen. Heb je nog meer tijd nodig, kan je ook aanvullend auditwerk bestellen.

Het is nog steeds mogelijk om deze audits met cofinanciering te bestellen voor dit of volgend jaar. Voor meer info, voorwaarden en de bestelprocedure kan je terecht op de website van Audit Vlaanderen. Bij vragen kan je steeds contact opnemen via mail.

Tomas Coppens