Auteur:

Gepubliceerd op: 16-12-2020

Vanaf 1 januari 2021 moeten particulieren afgedankte matrassen gratis kunnen inleveren op het recyclagepark. Lokale besturen ontvangen van de producenten een vergoeding voor de inzameling van matrassen. In een overgangsperiode kunnen deze matrassen ingezameld worden via de fractie grofvuil.

De gratis aanvaarding van matrassen op het recyclagepark en de vergoeding voor lokale besturen zijn een rechtstreeks gevolg van de producentenverantwoordelijkheid die vanaf 1 januari 2021 van start gaat. In december 2020 werden de onderhandeling tussen Valumat, het beheersorganisme dat namens de producenten de producentenverantwoordelijkheid organiseert, en VVSG over een modelovereenkomst voor de samenwerking tussen lokale besturen en Valumat afgerond. Tussen 1 januari 2021 en 30 juni 2021 moeten de matrassen nog niet selectief ingezameld worden, daarna is dat wel verplicht.

Meer informatie over de modelovereenkomst en de praktische richtlijnen voor recyclageparken kan je lezen op het kennisnetwerk van VVSG.

Nina Maat