Gepubliceerd op: 30-03-2022

Internationale Roma-dag

Op vrijdag 8 april 2022 is het Internationale Roma-dag. Roma vormen de grootste etnische minderheid in Europa. Dé Roma bestaan echter niet. Ze hebben wel een gedeelde geschiedenis, cultuur en traditie maar er bestaan vele subgroepen die verschillen in taal, religie, het al dan niet nomadisch leven en sociaal-economische achtergrond. Roma zijn dikwijls het slachtoffer van discriminatie, vooroordelen en sociale uitsluiting. Het is dus goed om even stil te staan bij wat lokale besturen hier kunnen tegen doen en hoe we gelijke kansen voor iedereen kunnen bevorderen.

De Roma hebben in België vaak nog een negatief imago en deze publieke opinie wordt mede beïnvloed door een groot gebrek aan kennis over de geschiedenis en cultuur van Roma. De media gebruiken vaak nog stereotype beelden van deze groep. Positieve beeldvorming is dus een enorme uitdaging waar lokale besturen aan kunnen bijdragen. Zo vond in Gent onlangs de rondreizende tentoonstelling  Reflecties. Roma in België plaats waarbij studenten scenografie, fotografie en communicatiemanagement hardnekkige clichés doorprikken over Roma in ons land. Deze tentoonstelling biedt een inkijk in de dromen en uitdagingen, de onzekerheden en talenten van 9 mensen die trots zijn Roma genoemd te worden.

Daarnaast ondernemen enkele lokale besturen nog acties om gelijke kansen voor Roma te bevorderen en sociale uitsluiting tegen te gaan:

  • De Roma-coaches van de Stad Antwerpen fungeren als brugfiguur tussen de reguliere diensten en Roma gezinnen. Ze faciliteren contacten met Romagezinnen, zorgen voor gerichte verwijzing en samenwerking, bieden deskundigheidsbevordering en vorming en komen op voor de belangen van de Roma-gemeenschap.
  • De Buurtstewards van Stad Gent begeven zich in de leefwereld van de meest kwetsbare mensen met een Intra-Europese migratieachtergrond. Zo leggen ze contact met de mensen en vormen ze een brug tussen de Roma en andere organisaties. Ze zetten in op het verhogen van het welzijn van de gezinnen, vaak in samenwerking met andere diensten en hulpverleners.
  • Brussel organiseert op 8 april een evenement met concerten en info- en bewustmaking stands om deze dag te vieren.

Organiseren jullie ook een actie? Laat ons zeker weten via samenleven@vvsg.be of vul deze fiche in.