Gepubliceerd op: 19-04-2022

Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie, Bifobie en Interseksefobie

 

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie, Bifobie en Interseksefobie (IDAHOT). Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het verschijnsel van discriminatie en geweld op de grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Ook is het een opportuniteit om seksuele- en genderdiversiteit te vieren.

Het thema dit jaar is “Onze lichamen, Onze levens, Onze rechten”. Hiermee willen mensen van de LGBTQ+-gemeenschap aanhalen dat zij het recht hebben om hun seksualiteit vrij te beleven en hun gender(s) vrij te uiten. Daarnaast willen ze vrij zijn van fysiek geweld en gedwongen sterilisaties voor trans- en intersekse personen.

LGBTQ+-personen krijgen nog te vaak te maken met discriminatie en geweld in het alledaagse leven. Ook in België. Zo voerde de European Union Agency for Fundamental Rights in 2020 een survey uit betreffende LGBTQ+ gelijkheid. Hieruit bleek dat 18% van de ondervraagde Belgen zich in de 12 maanden vóór de survey gediscrimineerd heeft gevoeld op het werk omdat ze LGBTQ+ zijn. Daarnaast heeft 14% in de vijf jaar vóór de survey fysiek of seksueel geweld meegemaakt op de grond van hun geaardheid of genderexpressie. 67% van de ondervraagde Belgen vermijden het zelfs vaak of altijd om in het openbaar de hand van hun partner van hetzelfde geslacht vast te houden uit angst om te worden aangevallen, bedreigd of lastiggevallen.

De lokale besturen kunnen hun steentje bijdragen in de strijd tegen LGBTQ+-discriminatie! Een aantal lokale besturen hebben in de voorbije jaren al dergelijke diversiteitspraktijken ingevoerd:

  • Verschillende gemeentes schilderden hun zebrapaden in regenboogkleuren.
  • In Brussel heeft het EqualCity-project als doel om veilige ruimtes op te zetten voor LGBTQ+ personen met een migratieachtergrond.
  • Stad Gent gaf de brochure Hij/Zij Voorbij uit die antwoord geeft op een aantal veelvoorkomende vragen rond genderidentiteit en tips geeft voor een lokaal transgenderbeleid.
  • Stad Mechelen hangt de regenboogkleuren uit op verschillende plekken in de stad.

Ook dit jaar zijn al een aantal lokale besturen bezig met inspirerende acties in het kader van deze dag:

  • Beringen schildert het regenboogpatroon op creatieve manieren op elektriciteitskastjes om aandacht te vragen voor gelijkheid en verdraagzaamheid naar de LGBTQ+-gemeenschap toe.
  • Mol neemt deel aan de PAARS-campagne van jeugdorganisatie Wel Jong. Ze zijn volop op zoek naar LGBTQ+-personen die hun verhaal willen delen.

Laat deze dag niet zomaar voorbijgaan in jouw stad of gemeente. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan zeker eens onze praktijkenbank, en meer bepaald de categorie antidisciminatie en -racisme.

Wat doet jouw lokaal bestuur om het samenleven in diversiteit te bevorderen? Laat het ons zeker weten via samenleven@vvsg.be of vul deze fiche in.