Auteur:

Gepubliceerd op: 01-02-2023

Deze legislatuur werd het inburgeringstraject uitgebreid met een 4de pijler, het netwerk- en participatietraject. Met deze 4de pijler volgt de inburgeraar een bijkomend traject op maat om zijn/haar sociaal netwerk en participatie te versterken. Deze vierde pijler gaat van start in januari 2023

Lokale besturen hebben de decretale rol om aanbod in hun stad/gemeente te ontsluiten. Een divers en kwalitatief 4de pijler aanbod ontsluiten is een complexe uitdaging die niet door één lokaal bestuur, organisatie of burger alleen kan worden aangepakt. Zonder engagementen van diverse maatschappelijke sectoren, organisaties en burgers uit de samenleving en zonder samenwerking met andere lokale besturen, is het onmogelijk om een kwaliteitsvol 4de pijler aanbod op maat van de diverse groep inburgeraars te realiseren.

Daarom investeert de Vlaamse overheid de komende 6 jaar (2023-2028) in 18 regionale netwerken van lokale besturen en organisaties op het niveau van de 15 referentieregio’s en de 3 grootsteden Antwerpen, Gent en Brussel. Deze netwerken onderzoeken op welke manier ze samen een divers en toegankelijk aanbod binnen de regio kunnen realiseren en zetten hiervoor concrete acties op.

Vlaanderen nodigt lokale besturen uit om mee na te denkennover de opstart van een regionaal organisatienetwerk rond participatie- en netwerktrajecten voor nieuwkomers?

Opzet

Met de infosessies Vlaanderen de lokale besturen:

  • informeren  over de inhoud en de geest van de oproep: ambitie, instapvoorwaarden, timing en informatie over organisatienetwerken en netwerkleiderschap.
  • prikkelen als kandidaat-promotor: bent u als lokaal bestuur of samenwerkingsverband de ideale promotor voor de regio? Wat hebt u nodig om een goede netwerkleider te zijn?
  • verbinden met andere lokale besturen en/of samenwerkingsverbanden uit de referentieregio. De sessies brengen potentiële kandidaat-promotoren samen en laten u een eerste reflectie doen over regionale invulling van het netwerkleiderschap.

Praktisch

  • Maandag 06/02, VAC Gent – Zaal: 21.03 (Jan Hyoens),  13:00-15:30:  lokale besturen in de referentieregio’s GentWaasland en Vlaamse Ardennen
  • Donderdag 09/02, digitale infosessie 13:00-15:30: lokale besturen in de referentieregio’s Antwerpen en Kempen
  • Vrijdag 10/02, VAC Hasselt 13:00-15:30: lokale besturen in de referentieregio Limburg                                                 
  • Maandag 13/02, VAC Brugge 13:00-15:30: lokale besturen in de referentieregio’s Brugge en Middenkust
  • Dinsdag 14/02,  Provinciehuis Leuven, 09:30-1200 : lokale besturen in de referentieregio’s Oost-Brabant en Halle-Vilvoorde                                 

Elke infosessie staat open voor lokale besturen (Mandatarissen, medewerkers, binnen de respectievelijke referentieregio(s). Ook samenwerkingsverbanden van lokale besturen die kandidaat-promotor zijn voor opstart van een netwerk, kunnen deelnemen.

Inschrijven

Schrijf je dan hier in voor de regionale infosessie in jouw regio.

Sabine Van Cauwenberge