Auteur:

Gepubliceerd op: 01-04-2022

Zaterdagochtend vond de begrafenis van sergeant - majoor Jean-François Spelmans plaats, de brandweerman die vorige week woensdag om het leven kwam in de brand in het Sheratonhotel in Brussel. 

Vanuit VVSG en Netwerk Brandweer betuigen wij onze oprechte deelneming aan de familie, collega's en vrienden van Jean-François. 

Eerbetoon

De lijkkist werd op een ladderwagen geplaatst. Die vertrok rond 8 uur ‘s ochtends aan de brandweerkazerne, gevolgd door een lijkstoet. Meer dan duizend brandweermensen, uit heel het land, begeleiden Jean-François Spelmans naar de Basiliek van Koekelberg, waar de begrafenis plaatsvond. Ook Nederland en Frankrijk stuurden delegatie.

De begrafenis was op groot scherm te zien zijn aan de basiliek. Ook in de kazernes en in de voorposten konden brandweermannen met dienst de begrafenis kunnen volgen. Een aantal van zijn collega's waren immers van wacht om de dringende hulp te verzekeren in Brussel. Eerder werd in de brandweerkazerne in de Helihavenlaan in Brussel, tot afgelopen donderdag, een rouwkapel ingericht. Bijna 500 mensen volgden de begrafenis life via streaming.

Jean-François Spelmans laat een echtgenote, een dochter, zijn broer (ook brandweerman in Brussel), ouders en familie na. Bij zijn collega's was hij geliefd en zijn afwezigheid laat een leegte na. Hij was een getalenteerd sportman en ook bij zijn sportverenigingen zal hij gemist worden.

Burgerlijk ereteken eerste klasse

Verschillende politici waren aanwezig. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verleende hem postuum het burgerlijke ereteken eerste klasse. Hij werd ook nog officieel tot adjudant benoemd, een graad waarvoor hij voor zijn dood gesolliciteerd had. De helm van adjudant werd aan zijn naasten overhandigd.

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding Pascal Smet (one.brussels) woonden de plechtigheid bij.

Instorting tijdens brand in voormalig Sheraton-Hotel

Het vuur in het voormalige Sheraton-hotel, waar renovatiewerken bezig zijn, brak op woensdag 16 maart omstreeks 03.30 uur uit in een technische koker. De brandweer ging meteen ter plaatse, maar de brand was erg moeilijk bereikbaar en woedde op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping. Tijdens de bluswerken stortte een roltrap in en raakte brandweerman Spelmans bedolven. Hij werd zo snel mogelijk bevrijd, maar overleed aan zijn verwondingen.

Rouwregister

Wil u een bericht van medeleven richten aan de familie, dan kunt terecht op het rouwregister

 

Cathy De Schryver