Auteur:

Gepubliceerd op: 12-04-2021

De laatste jaren zien we een explosieve groei in het aantal aanvragen voor horeca pop-ups. Met een jaar van evenementiële stilstand en een grotere focus op het belang van buitenactiviteiten zal de ‘pop-up koorts’ ook post-corona alleen maar blijven toenemen. Voor gemeenten leidt dit tot een dubbele uitdaging:

  • Allereerst is er de onduidelijkheid over hoe men deze initiatieven administratief moet behandelen en welke regelgevende kaders er van toepassing zijn.
  • Daarnaast is er ook de moeilijke zoektocht naar een evenwicht tussen het stimuleren van ondernemerschap en het inperken van de maatschappelijke impact.

Om gemeenten wegwijs te maken in de complexiteit van deze materie ontwikkelde de VVSG, met de ondersteuning van VLAIO, een leidraad waarbij de expertise, ervaring en regelgeving vanuit de verschillende beleidsdomeinen gebundeld wordt. Verschillen qua organisatie en verschijningsvorm bepalen in grote mate welke regels en bijkomende voorwaarden van toepassing zijn. Het is van belang om elke aanvraag volledig en gedetailleerd te bestuderen en deze niet over één kam te scheren. Met deze leidraad krijgen gemeenten de belangrijkste info mee om hun eigen beleid rond pop-up horeca verder uit te werken.

Meer info

Thomas Rottiers