Auteur:

Gepubliceerd op: 05-09-2022

Sinds 1 maart 2021 staan de beëdigde vertalers zelf in voor de legalisatie van hun beëdigde vertalingen. Daarvoor gebeurde dit door de rechtbanken van eerste aanleg en de FOD Justitie zelf, maar de Omzendbrief van 1 maart 2021 maakte definitief een einde aan deze regeling.

Vanaf deze datum kunnen beëdigde vertalers hun vertalingen zelf legaliseren door een persoonlijke officiële stempel op het document aan te brengen. Let wel: dit geldt enkel voor gebruik in België en gebruik in landen met vrijstelling van legalisatie door de FOD Buitenlandse Zaken.

De VVSG verneemt nu echter van de FOD Justitie dat niet alle lokale besturen van deze veranderde richtlijn op de hoogte zijn en dergelijke beëdigde vertalingen voorgelegd door burgers zouden weigeren. Het is in het licht hiervan dat we de geldende regeling graag in herinnering brengen.

Op de website van de FOD Justitie vind je meer informatie over welke vermeldingen moeten aangebracht zijn bij deze beëdigde vertaling en hoe die officiële stempel eruit ziet, en wat de te nemen stappen zijn indien de vertaling niet over de officiële stempel beschikt.

Lotte Van Liefde