Auteur:

Gepubliceerd op: 07-07-2021

Een energiezuinige woning vergroot je comfort aanzienlijk, zowel in de winter als de zomer. Uiteraard is het ook financieel interessant: de energiekosten verminderen fors en de waarde van je huis neemt toe. Daarom staat de stad Hasselt haar inwoners gratis bij met een nieuw, uitgebreid begeleidingsproject en dat gedurende hun volledige renovatieproces.

De Hasseltse huishoudens dragen vandaag voor een kwart bij aan de totale CO2-uitstoot op het grondgebied van de stad. Er is dus nog werk aan de winkel als we onze klimaatdoelen - een CO2-reductie van 40% tegen 2030 en een nul-uitstoot in 2050 - willen halen.
 

Een nieuwe wijkgerichte, stapgewijze aanpak


Op basis van een uitgebreide energiescan bleken de bewoners van de Witte Wijk in Runkst, Banneux-wijk en Kuringen-Heide qua gemiddelde energieverbruik fors boven het Belgische gemiddelde uit te komen. Deze bewoners zullen stap per stap doorheen de renovatie worden begeleid:

  1. Tijdens een huisbezoek voert men een grondige renovatiescan uit.
  2. Op basis van de resultaten wordt bekeken welke investeringen de moeite waard zijn, wat de renovatiewerken kosten en welke de financieringsmogelijkheden/mogelijke premies zijn.

Daarna beslis men of men effectief de werken uitvoert. Ook tijdens de uitvoering van werken wordt begeleiding voorzien bij het kiezen van aannemers, het inplannen van de renovatiewerken, de opvolging van de werken en het aanleveren van certificaten.
 

Een extra partner voor de Hasseltse wijkrenovatieambities


Om deze wijkrenovaties in goede banen te leiden, doet de stad beroep op het bedrijf Befutura. Via een persoonlijke aanpak wil men veel verder gaan dan het klassieke flyeren of het zoveelste verkooppraatje. Het verhaal zal men van deur tot deur doorheen de wijken bepleiten, met gegevens op maat. Waar liggen de knelpunten in de woning? Wat kost dat? Maar ook: wat levert het op om deze aan te pakken? Hoe wordt de woning comfortabeler en wat zijn interessante manieren om deze investeringen te financieren? De experten van Befutura scannen de woning, reiken alle renovatiemogelijkheden aan, gaan mee op zoek te naar geschikte aannemers én zorgen voor de opvolging tijdens de werken van a tot z.
 

Een stadsbrede uitdaging 


De Stad Hasselt is hiermee niet aan haar proefstuk bezig, op de 3 geselecteerde wijken na kan élke Hasseltenaar beroep doen op handige tools en begeleiding door ervaren renovatiepartners: 

  • Via de simulatietool "Mijn Warm huis" kan je de impact van ingrepen op je woning simuleren.
  • Via het energiehuis Limburg kan je bij het woon- en energieloket terecht met al je renovatieplannen voor advies.
  • Voor een bezoek van de 'huisdokter' of bouwplanadvies kan je terecht bij het steunpunt duurzaam bouwen (Dubolimburg).
  • Bewoners van appartementsgebouwen kunnen terecht bij het project C-REAL.

Meer informatie over deze wijkaanpak voor de drie geselecteerde wijken kan je terugvinden op de website van Stad Hasselt. Ook voor het andere aanbod is er heel wat informatie online beschikbaar.

Kris Moonen