Auteur:

Gepubliceerd op: 29-10-2019

Na 2,5 jaar rondde de VVSG haar SDG-traject met 20 pilootgemeenten af. Roeselare, Oostende, Harelbeke, Oostkamp, Diksmuide, Gent, Evergem, Herzele, Nazareth, Herent, Halle, Tienen, Berlaar, Edegem, Balen, Hoogstraten, Genk, Hamont-Achel, Leopoldsburg en Sint-Truiden gingen samen met de VVSG na hoe zij de SDG's op een coherente en structurele manier in hun beleidsplannen (2020-2025) konden verankeren. Deze intensieve oefening leverde heel wat concrete resultaten op, zoals een publicatie met 50 praktijkvoorbeelden rond SDG-sensibilisering en een inspiratiegids over het integreren van de SDG's in de BBC & meerjarenplannen. De tools en aanbevelingen uit het piloottraject werden via verschillende kanalen verspreid naar alle 300 Vlaamse steden en gemeenten: studiedagen, regionale infosessies, nieuwsbrieven en een SDG-pagina op de website van de VVSG.

Het SDG-piloottraject is het paradepaardje van VVSG's SDG-werking geworden en gooide ook internationaal hoge ogen. Zowel de VVSG als de pilootgemeenten getuigden meermaals over het traject op verschillende congressen in binnen- en buitenland. Mede dankzij het SDG-piloottraject wordt Vlaanderen door de EU beschouwd als een voorloper wat betreft de lokale vertaling van de SDG-agenda.

Op de laatste bijeenkomst met alle pilootgemeenten, op donderdag 24 oktober in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, beoordeelden de aanwezige gemeenten elkaars SDG-traject. Welke pilootgemeenten staken er bovenuit? Wie behaalde de meest opvallende of meest verrassende resultaten rond het integreren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in het lokale beleid, de gemeentelijke communicatie en de lokale politieke organen? Na twee spannende stemmingsrondes mochten Harelbeke, Evergem, Hoogstraten en Edegem zich tot de vier 'strafste SDG-pilootgemeenten' kronen. Met een extra dikke pluim voor stemmenkanon Harelbeke, waar de SDG's als basis werden gebruikt voor een sterk participatief traject voor de omgevingsanalyse en het nieuwe meerjarenplan. De administratie en het bestuur werden hierbij betrokken via dienstoverschrijdende workshops en de stad deed ook actief een beroep op externe stakeholders (zoals bedrijven) en de burgers (via SDG-georiënteerde participatiemomenten).

De VVSG laat het thema van de SDG's niet los nu het piloottraject afloopt. Geïnteresseerde gemeenten kunnen nog steeds een SDG-toelichting aanvragen bij internationaal@vvsg.be en op de website zullen regelmatig nieuwe of bijgewerkte tools verschijnen, zoals een update van de publicatie 'Lokale schouders voor globale uitdagingen' en inspiratiefiches met duurzame beleidsacties per SDG en per beleidsdomein.

Voor alle info over het SDG-piloottraject: Zie https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/sdg-piloottraject.

Heleen Voeten