Auteur:

Gepubliceerd op: 23-10-2020

De voorbije jaren klonk er meer en meer de oproep om iets te doen met de sporen van het koloniale verleden in de publieke ruimte. Denk maar aan standbeelden of straatnamen die verwijzen naar personen uit de koloniale periode. Intussen namen veel steden zoals Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen in co-creatie met verschillende organisaties en verenigingen allerhande initiatieven en kaderen ze deze  in verschillende beleidsplannen. Ook de VVSG ondersteunde haar leden al rond dit thema en zette een Leertraject Dekoloniseer je gemeente op.

Om meer gemeenten rond dit thema te ondersteunen nam de Vlaamse regering het intiatief voor de ontwikkeling van een Handreiking 'Omgaan met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte’. Het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) zorgde voor de uitwerking hiervan en werd hierbij ondersteund door de VVSG, het Agentschap Binnenlands Bestuur, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw (FARO).

Deze handreiking ‘Omgaan met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte’ stelt lokale besturen in staat om samen met inwoners en belanghebbenden een aanpak uit te stippelen met als doel de publieke ruimte inclusief te maken zodat elke inwoner er zich in herkent. 

De handreiking biedt ook een antwoord op de vraag wat je kan doen met koloniale verwijzingen in je gemeente?

  • Nieuwe wegen, pleinen, standbeelden
  • Standbeelden
  • Openbare wegen en pleinen
  • Gebouwen
  • Andere verwijzingen
  • Andere periodes

Op de website van het AgII vind je inspirende lokale praktijken, info over koloniaal erfgoed in jouw gemeenten en zoveel meer.

Sabine Van Cauwenberge