Auteur:

Gepubliceerd op: 26-04-2023

De provincie West-Vlaanderen voerde eind 2022 een grootschalig onderzoek uit naar ervaringen van omwonenden van windmolenparken. Met de resultaten wil het provinciebestuur op zoek gaan naar oplossingen in functie van de noodzakelijke energietransitie. Het is de eerste keer dat een onderzoek van deze omvang is uitgevoerd in België.

Van de ruim 6.800 gezinnen binnen een afstand van 1000 meter rond een windpark vulden er 1857 de vragenlijst in. Er werden 6 windmolenparken geselecteerd: Desselgem, Gistel, Ieper, Izegem, Sint-Baafs-Vijve en Kortrijk-Harelbeke.

Er werd zowel gepolst naar de ervaringen in aanloop van de bouw als de gevolgen die ze ervaren nu de molens er staan. Er werd ook gevraagd naar een mogelijke verlenging of uitbreiding in de toekomst.

De belangrijkste conclusies van de bevraging:

·       Omwonenden hebben behoefte aan een tijdige en eerlijke communicatie bij de voorbereiding van een windproject

·       Driekwart van de omwonenden ervaart geen overlast. Bij wie wel overlast ervaart, blijken slagschaduw (17,8%), geluid (18,5%) en visuele hinder (14%) de belangrijkste. Minder dan 6% ervaart de overlast als ernstig. Minder dan 15% van de respondenten met hinder melden hun klachten ergens.

·       De afstand tot de windturbines en de visie op klimaat en hernieuwbare energie bepalen sterk de houding tegenover de windturbines. Ook tussen de projecten onderling is er een verschil: bij Gistel is de houding het meest positief.

·       Bij 40% van de respondenten is er een positievere houding tegenover de windturbines dan tijdens de aankondiging ervan, 10% neemt een negatievere houding aan.

·       Heel wat respondenten zien een vergunning voor vervanging, verlenging of uitbreiding van de bestaande windturbines zitten. Zo’n 10% staat hier negatief tegenover. Bij de voorgestelde voorwaarden is onder andere het zelf kunnen benutten van de elektriciteit, voldoende inspraak en communicatie, en financiële participatie, persoonlijk of op buurtniveau, een belangrijk punt.

Het zijn interessante bevindingen die kunnen helpen bij openbare onderzoeken en de protestacties die hiermee regelmatig gepaard gaan.

Op de website van West-Vlaanderen is het persbericht en het uitgebreide rapport terug te vinden.

Maarten Tavernier