Auteur:

Gepubliceerd op: 17-01-2023

Het eerste werkjaar van het Lokaal Energie- en Klimaatpact is ondertussen achter de rug. Het is volop het moment waarop de lokale besturen hun inhoudelijke rapportage opmaken en afwerken om in te dienen tegen 1 maart. 208 lokale besturen hebben ondertussen de versie 2.0 ondertekend. 

Op 18 april organiseren VVSG Netwerk Klimaat en Agentschap Binnenlands Bestuur het LEKP-congres. Op die dag willen we onder andere in thematische sessies inspiratie aanreiken om het bereiken van de LEKP-doelstellingen te versnellen en een substantieel resultaat te boeken. Hiervoor zijn we op zoek naar goede praktijken die op het terrein gerealiseerd zijn (of klaar staan om uitgevoerd te worden).

Een (adaptatie)voorbeeldje om het concreet te maken: in plaats van te wachten tot mensen zelf het initiatief nemen om een geveltuintje aan te leggen, wordt er voorafgaand aan de heraanleg van een straat een bevraging gedaan, waarna er bij elke inwoner die dat wenst de nodige ruimte voor een geveltuin in het voetpad voorzien wordt. Op die manier kan je met 1 project een veel groter resultaat bereiken. 

Heb je zelf inspirerende voorbeelden: voeg ze toe aan de praktijkendatabank van VVSG Netwerk Klimaat. Hieruit zal geput worden om het programma van 18 april vorm te geven. Ook de ondersteuners van het LEKP hebben dezelfde vraag gekregen. 

Vragen en voorstellen ook welkom op netwerkklimaat@vvsg.be

 

Maarten Tavernier