Hello Jenny

Auteur:

Gepubliceerd op: 08-05-2019

De projectoproep ‘Slim in de stad’ is de opvolger van de Slim in de stad-prijs. Minister Homans wil met deze projectoproep centrumsteden met een innovatief en experimenteel concept belonen. De subsidie bedraagt 145.000 euro per project.

De stad Gent won de subsidie voor hun project “Hello Jenny”. Het project zet slimme technologie in om ouderen in contact te brengen met buddy's uit de buurt om zo vereenzaming tegen te gaan. De woning van de senior wordt uitgerust met een slimme luidspreker en een sensor. De sensor meet hoeveel keer de voordeur open- en dichtgaat. Zo kan men registreren hoeveel volk er over de vloer komt. Als blijkt dat de senior weinig of geen bezoek krijgt, dan krijgt de slimme luidspreker een signaal. Die vraagt aan de bewoner of hij of zij wil dat er iemand langskomt om bijvoorbeeld een babbel te slaan, te kaarten, een wandeling in de buurt te maken, enzovoort. De senior antwoordt met een druk op de ja- of nee-knop van de slimme luidspreker.

Daarna loopt bij de buddy (tijdens het proefproject waren dat studenten maatschappelijk werk van de Arteveldehogeschool) via Messenger een bericht binnen. De buddy tikt in wanneer het voor hem of haar past, waarna de slimme luidspreker alles omzet in een gesproken boodschap. Als de senior dan nog eens de ja-knop indrukt, is de afspraak bevestigd.

De stad Roeselare ontving de subsidie voor hun verkeersveiligheidsproject met machinelearning. Op bestelwagens van Bpost werden camera’s gemonteerd die tijdens hun ronde de wegdek en de verkeersborden monitoren.  Via machine learning worden de beelden verwerkt en alle verkeersborden in kaart gebracht, inclusief locatie. Omdat de stad daarbij hun lokale en Vlaamse databank automatisch voedt, is er een quasi real-time overzicht va de situatie. Op basis van de foto’s kan de stad snel ingrijpen bij meldingen/beelden van ontbrekende borden, nieuwe borden, borden die gebreken vertonen of niet zichtbaar meer zijn…  Na verloop van tijd, met alle data die ze verzamelen en verrijkt met verkeersreglementen, ongevallen cijfers, enz. wil de stad onderzoeken of artificiële intelligentie kan ingezet worden om verbetervoorstellen te formuleren. De stad won enkele weken geleden tevens de Agoria Smart City Award voor dit project.

Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie ontving de Slim in de stad-subsidie voor hun mobiel digitaal lab. Ze maken hiervoor gebruik van een bus dat dienst doet als mobiel educatief lab. De bus is uitgerust met innovatieve technologieën en trekt naar secundaire scholen in Brussel. Samen met de jongeren wordt geëxperimenteerd met coderen en technologieën als virtual reality, sensoren… De jongeren leren enkele uitdagingen in hun buurt ontdekken: ze meten bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en het geluid in de omgeving en bedenken slimme oplossingen of kunstzinnige installaties rond mogelijke problemen.

Proficiat aan de winnaars!

Nathalie Dumarey