Auteur:

Gepubliceerd op: 02-05-2020

Nadat de Nationale Veiligheidsraad op 15 april 2020 te kennen gaf dat comfortmondmaskers een belangrijke rol zouden gaan spelen in de exitstrategie en er onduidelijkheid was over het ter beschikking stellen ervan door de federale overheid, zijn tal van gemeenten overgegaan tot de aankoop van mondmaskers of het aanzetten van vrijwilligers om er zelf te stikken. Ondertussen is ook duidelijk dat het dragen van een mondmasker vanaf 4 mei verplicht wordt op het openbaar vervoer, en dit voor iedereen vanaf 12 jaar. Op andere plaatsen waar de social distancing niet kan worden gerespecteerd, beveelt de Nationale Veiligheidsraad sterk aan ze te dragen. Wie geen mondmasker heeft, mag ook een sjaal of bandana gebruiken.

Heel wat lokale besturen verdelen straks mondmaskers onder hun bevolking. Daarom maakte de vvsg een nota. In deze nota zetten we een aantal zaken op een rijtje die kunnen ondersteunen bij de verdeling van het materiaal onder de bevolking. (UPDATE 4 mei 2020)

Voor een goed begrip: we hebben het enkel over de materialen die geschikt zijn voor de ‘gewone’ burgers, dus niet voor zorgverleners. Het kan dan gaan om:

  • Mondmaskers (eventueel) aangekocht door de gemeente zelf
  • Twee filters per inwoner aangekocht door de federale overheid
  • Nog onder voorbehoud: een mondmasker per inwoner aangekocht door de federale overheid

Volg de updates ook op onze corona-webpagina.

Nathalie Debast