Auteur:

Gepubliceerd op: 06-05-2020

Heel wat burgemeester zijn vragende partij om de openbare markten opnieuw te laten starten samen met de winkels in de gemeente, nl. vanaf 11 mei. Ze vormen immers een belangrijk onderdeel van de lokale economie en zorgen voor samenhang en ontmoeting tussen inwoners. In afwachting van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad vandaag zijn gemeenten zich nu al aan het voorbereiden voor de heropstart, ook hier met respect voor de veiligheidsmaatregelen en social distancing.

De VVSG geeft de gemeenten alvast een paar tips mee om de heropstart goed te laten verlopen. Zo kunnen bijvoorbeeld langere openingsuren van de markt of beurtrollen een oplossing zijn. Creatieve oplossingen voor bredere doorgangen, eenrichtingsverkeer voor voetgangers, organisatie van wachtrijen voor individuele kramen, inzet van extra politie, gemeenschapswachten of stewards … zijn mogelijk.

Een duidelijk circulatieplan en heldere communicatie naar marktkramers en bezoekers, samen met alle informatie over de andere veiligheidsmaatregelen, is belangrijk. Waak ook over het verbod op tafels en stoelen, proevertjes en consumpties ter plaatse … Dit en veel meer info vind je hier in de VVSG-nota over de heropstart van de lokale economie.

Nathalie Debast