Auteur:

Gepubliceerd op: 13-10-2022

VVSG zit, samen met de andere koepels en Unisoc, rond de tafel met Federgon, de federatie van HR-dienstverleners. Bedoeling is om een aantal gedragsregels en principes te formaliseren in een code. Op die manier willen we meer duidelijkheid creëren rond de wederzijdse verwachtingen tussen de zorgvoorziening en het uitzendkantoor. Dit doen we niet enkel omdat de uitzendkrachten, de uitzendkantoren en de zorgvoorzieningen daar de vruchten van plukken, maar ook vanuit onze visie op duurzaam en maatschappelijk verantwoord werkgeverschap in een krappe arbeidsmarkt.

Duidelijk is alvast dat interimarbeid en projectsourcing/-staffing vandaag de dag niet altijd juist gebruikt worden. Er is nood aan helderheid: De inzet van externe HR-dienstverlening om - bij tekort aan medewerkers in loondienst - de reguliere dienstverlening te vrijwaren, geldt als uitzendarbeid. Het merendeel van de openstaande vacatures valt onder deze vorm van externe dienstverlening. Projectsoucing en – staffing hoort enkel te gebeuren bij een concreet project, zoals ICT.

De gedragscode in kwestie wil voor beide vormen van externe dienstverlening handvaten bieden om samen te werken aan kwalitatieve én betaalbare zorg voor de bewoners in zorgvoorzieningen. Met deze gedragscode hopen we de toon te zetten voor positieve samenwerkingen, die uiteindelijk de kwaliteit van leven van onze bewoners ten goede komen.

We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen in dit dossier.

Melanie Demaerschalk