Fluvius led OV Bekkevoort

Auteur:

Gepubliceerd op: 22-09-2022

De huidige energiecrisis dwingt ook de lokale besturen tot snelle en ongewone maatregelen. Fluvius heeft verschillende scenario’s uitgewerkt voor steden en gemeenten om het elektriciteitsverbruik van openbare verlichting te verminderen. Een van de scenario’s houdt in dat het volledige openbare verlichtingsnet tijdens een deel van de nacht (van 23 tot 5 uur) uitgeschakeld wordt tijdens weekdagen: van zondag- tot donderdagnacht. Deze ingreep vraagt geen interventies ter plaatse en kan dus heel snel en zonder kosten ingevoerd worden. Het leidt tot gemiddeld 37% minder energieverbruik op jaarbasis, hiermee doen gemeenten een inspanning om het algemeen energieverbruik te doen dalen. Omdat de zones van waaruit de openbare verlichting aangestuurd wordt, gemeentegrensoverschrijdend zijn, is wel regionaal overleg noodzakelijk, de regeling geldt immers per groep van gemeenten, het zogenaamde zendgebied. Voor de VVSG is dit een interessant scenario: het is snel, kosteloos en het heeft resultaat. 

Ook maatwerk blijft mogelijk

De VVSG beseft ook dat volledige uitschakeling misschien niet overal aangewezen is. Ook voor Fluvius blijft maatwerk mogelijk, maar de implementatie ervan zal langer duren en de eventuele meerkost zal aangerekend worden. Fluvius hoopt ook snel een antwoord te bieden  op een paar andere vragen. Wat bijvoorbeeld in gemeenten die nu al verder gaan en ook in het weekend de straatverlichting doven? Kan dit zo blijven of gaat het licht daar in het weekend aan? De relatiebeheerders van Fluvius zijn hiervoor het aangewezen aanspreekpunt.

Het is bovendien ook nog wachten op de Vlaamse overheid. Die staat in voor de verlichting langs de gewestwegen. 

Goede communicatie

In een aantal gemeenten koos men ook in het verleden al voor scenario’s waarin de openbare verlichting deels gedimd of gedoofd werd. Waar het om nieuw beleid gaat, communiceert men best zeer goed over de regeling en volgt men dit ook goed op samen met de inwoners.   

Foto: © Fluvius

 

 

Nathalie Debast