Auteur:

Gepubliceerd op: 27-08-2020

Lokale evenementen kunnen, ook tijdens de coronacrisis, op een veilige manier georganiseerd worden. Dat bleek onder meer uit het webinar 'Lokale evenementen kunnen coronaproof', dat VVSG samen met de brede cultuursector organiseerde.


Bekijk het webinar 'Lokale evenementen kunnen coronaproof'


Op woensdag 26 augustus organiseerden de VVSG, het Overleg Kunstenorganisaties, het Sociaal Fonds Podiumkunsten en het Netwerk Cultuurhuizen een infosessie voor burgemeesters en schepenen over de Sectorgids Professionele Kunsten. Deze sectorgids werd opgesteld om culturele evenementen coronaproof te kunnen laten doorgaan. Aan het woord zijn Anniek Nagels, Schepen van Cultuur van Genk en de penhouders van de sectorgids  Johan Penson en Pieter D'Hooghe.  verhouding tot het COVID Event Risk Model en andere protocollen en een toelichting bij de Sectorgids kwamen aan bod.  Je kan het webinar op Youtube herbekijken tot 16 september. De bijhorende presentatie vind je hier.
 

Proportionaliteit bij schrappen van evenementen


Burgemeesters hebben de bevoegdheid om lokale opflakkeringen te voorkomen en in te dijken. Het schrappen van evenementen behoort tot de mogelijkheden om snel en efficiënt in te grijpen bij plaatselijke uitbraken zonder de volledige samenleving stil te leggen. Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers riepen eerder deze maand op om niet preventief alle evenementen of activiteiten in de economische, culturele of sportieve sfeer te schrappen, maar de noodzakelijkheid en proportionaliteit van beperkende maatregelen goed voor ogen te houden. Bij deze beslissing dienen burgemeesters een evenwichtige afbakening te maken op vlak van de duurtijd, plaats en doelgroep. De ministers bevelen ook aan om steeds te overleggen met de diverse spelers en gebruik te maken van de draaiboeken en richtlijnen om activiteiten veilig te laten plaatsvinden.


De Sectorgids Professionele Kunsten 


De Sectorgids Professionele Kunsten vormt het kader om een veilige organisatie van culturele evenementen mogelijk te maken. Deze gids kwam tot stand op een co-creatieve manier en steeds in overleg met de sector, de experten van de GEES, het Kabinet Cultuur en het Departement CJM.
 

Coronaproof evenementenplein in Kortrijk


Dat lokale besturen creatief meezoeken naar oplossingen om de culturele sector te ondersteunen bleek eerder deze week ook in Kortrijk. Als eerste stad in Vlaanderen zal Kortrijk een coronaproof evenementenlocatie voorzien waar organisatoren kosteloos evenementen tot minstens 1.000 personen kunnen organiseren. Het persbericht kan je nalezen op de website van Stad Kortrijk.


Op onze coronapagina cultuur  houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Katrien Gordts