Gepubliceerd op: 11-02-2021

Europese subsidies voor het ontwikkelen van investeringsconcepten om klimaat- en energie actieplannen te realiseren

De European City Facility (EUCF) wil gemeenten ondersteunen bij het ontwikkelen van investeringsconcepten die de financiering van actieplannen voor klimaat en energie mogelijk moeten maken. Alle gemeenten of groepen van gemeenten uit de EU-27 en het VK vallen onder de doelgroep van deze oproep. Een belangrijke voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidiëring is het hebben van een politiek goedgekeurd SEAP (Actieplan Duurzame Energie) of SECAP (Actieplan Duurzame Energie en Klimaat), ontwikkeld binnen het kader van het Burgemeestersconvenant, of plannen met een vergelijkbare ambitie met klimaat- en energiedoelstellingen voor ten minste het jaar 2020.

Het EUCF financiert een vaste subsidie van 60.000 euro voor de ontwikkeling van een investeringsconcept. Hieronder worden activiteiten verstaan zoals (technische) haalbaarheidsstudies, marktanalyse, stakeholderanalyse, juridische, economische en financiële analyse, risicoanalyse, etc. Deze activiteiten kunnen worden uitgevoerd door eigen personeel of externe deskundigen in onderaanneming.

De subsidie kan de feitelijke investeringen niet rechtstreeks financieren, maar dekt dus wel de kosten om middelen te mobiliseren en toegang te krijgen tot diensten om een investeringsconcept te ontwikkelen.

Aanvragen worden beoordeeld op basis van een aantal kwalitatieve en kwantitatieve evaluatiecriteria waaronder de investeringsomvang, de beoogde energiebesparing, de governancestructuur en de betrokkenheid van belanghebbenden. Om de kans op succes te vergroten worden gemeenten sterk aangemoedigd om hun krachten te bundelen en een gezamenlijke aanvraag in te dienen. 

De tweede oproep opent op 29 maart en wordt afgesloten op 31 mei. In oktober/november van dit jaar en maart/april van volgend jaar volgen nog twee oproepen. In oktober/november van dit jaar en maart/april van volgend jaar volgen nog twee oproepen.

Het aanvraagformulier, een gids voor aanvragersFAQ’s en de contactpersonen van de helpdesk vind je op de website van EUCF.

Heb je vragen hierover of overweeg je in te dienen? Laat het even weten, Netwerk Klimaat helpt je graag bij je dossier of bij het zoeken naar collega gemeenten om een gezamenlijke aanvraag in te dienen.