Auteur:

Gepubliceerd op: 20-10-2021

Met een totaalbudget van 4,14 miljoen voor de ontwikkeling van 69 investeringsconcepten kondigde EU City Facility (EUCF) haar derde oproep tot het indienen van aanvragen in. Bij eerdere oproepen werden reeds 30 investeringsconcepten in 14 landen gefinancierd (1e oproep) en 69 aanvragers uit 19 landen geselecteerd (2e oproep).

EUCF ondersteunt lokale besturen die willen investeren in duurzame energie met een vaste subsidie ​​van maximaal €60.000. De subsidie kan gebruikt worden ​​om activiteiten te ondersteunen die leiden tot de ontwikkeling van investeringsconcepten, waaronder (technische) haalbaarheidsstudies en analyses. De subsidie ​​is niet bedoeld om investeringen rechtstreeks te financieren, maar kan gebruikt worden om toegang te krijgen tot diensten en om een ​​investeringsconcept te ontwikkelen dat deuren kan openen voor vervolginvesteringen.

De oproep staat open voor alle lokale besturen in de EU-lidstaten die een goedgekeurd energie- en klimaatplan hebben en een politiek engagement voor de ontwikkeling van hun investeringsconcept. 

De deadline voor het indienen van aanvragen is 17 december 2021. Alle informatie over geschiktheid en het online aanvraagproces is te vinden in het officiële oproepdocument en de richtlijnen voor aanvragers

Save the date: op 23 november (voormiddag) organiseert het EUCF-team België een webinar voor geïnteresseerde kandidaten. Om ook de kleinere gemeenten de kans te geven om zich voor te bereiden op de laatste oproep (periode mei - juni 2022), zoals door o.m. het vormen van een groepering van gemeenten, start het webinar met een vraag-en-antwoordsessie. Na de Q&A-sessie volgt een netwerksessie in de vorm van enkele virtuele vergaderruimten, waar je in overleg kunt gaan met andere gemeenten die mogelijks een goed idee hebben voor een gezamenlijk project.
Vragen kunnen op voorhand ingestuurd worden door gebruik te maken van het online formulier.

Voor vragen over de oproep kan je contact opnemen met  het EUCF contactpunt voor België en de EUCF-helpdesk. Voor ondersteuning bij de opmaak van je dossier kan je ook terecht bij VEKA en Netwerk Klimaat.

Leen Van der Meeren