Auteur:

Gepubliceerd op: 30-08-2022

In oktober vorig jaar keurde de Vlaamse regering een nieuw decreet voor de erkenning van de lokale geloofsgemeenschappen goed.

Het nieuwe erkenningsdecreet biedt lokale geloofsgemeenschappen rechtszekerheid met de daarbij horende financiële ondersteuning en vooral ook bescherming tegen onterechte kritiek. Maar tegelijk worden ook de plichten die hier tegenover staan aangescherpt. Denk maar aan de grenzen aan buitenlandse financiering, de eis om transparantie en de garantie op het respecteren van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Deadline verkorte procedure 15 november 2022

De lokale geloofsgemeenschappen die voor 1 juli 2019 al een erkenningsaanvraag indienden, komen in aanmerking voor een verkorte procedure. Deze verkorte procedure loopt nog tot 15 november 2022.

De Vlaamse Informatie- en screeningsdienst voor lokale geloofs gemeenschappen, die voor de uitvoering van dit decreet werd opgericht, nodigt alle lokale besturen uit om na te gaan of er binnen hun gemeente lokale geloofsgemeenschappen bezig zijn met hun erkenningsaanvraag in de verkorte procedure, of hiervoor in aanmerking zouden komen. Meer informatie over de verkorte procedure is te vinden in een infodossier.

Rol lokale besturen

Tijdens de screeningsprocedure van de ingediende erkenningsaanvragen zal de Vlaamse Informatie- en screeningsdienst aan de betrokken lokale besturen advies vragen. Bij de erkenningsprocedure wordt onder meer gepeild naar de duurzame contacten met de gemeenten en de maatschappelijke relevantie van de lokale geloofsgemeenschap.

De Vlaamse Informatie- en screeningsdienst organiseert samen met de VVSG dit najaar nog een webinar waarin de rol van de gemeente in verdere procedure zal worden toegelicht. Later hierover meer info.

Sabine Van Cauwenberge