Auteur:

Gepubliceerd op: 04-10-2021

Op 30 september werd, zoals elk jaar, de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan afgesloten. De zomer van 2021 zal niet de geschiedenis in gaan als een warme zomer, maar wel als de natste zomer ooit gemeten in België, aldus het KMI. Dit in tegenstelling met de recordtemperaturen die in grote delen van Europa en Noord-Amerika werden opgemeten.

De enige warmteperiode dit jaar vond plaats van 15 tot en met 19 juni. Alhoewel de temperaturen niet de pan uit swingden - we noteerden in 2021 geen enkele dag boven 30°C in Ukkel - werd tijdens deze 5 dagen toch een oversterfte genoteerd. In Vlaanderen werden 63 extra overlijdens vastgesteld, wat volgens cijfers van Sciensano gelijk staat aan een oversterfte van 8,4%. Het gaat hierbij vooral over getroffen 65-plussers. Tijdens deze warmteperiode werden ook meerdere dagen met hoge ozonconcentraties vastgesteld.

Overlijdens en ziektegevallen veroorzaakt door hoge temperaturen zijn grotendeels vermijdbaar. Het is en blijft dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer een warmteperiode zich aandient en maatregelen te nemen op korte en lange termijn. Voor meer informatie kan je steeds terecht op de website van Zorg en Gezondheid.

 

Veerle Cortebeeck