CurieuzeNeuzen in de Tuin campagne (c) An Van Gijsegem

Auteur:

Gepubliceerd op: 28-01-2021

Door zelf een sensor te plaatsen in hun gazon kunnen 5.000 burgers bijdragen aan een unieke set gegevens die wetenschappers een beter inzicht geeft in de gevoeligheid van onze tuinen en parken voor hitte en droogte. Dat is het opzet van CurieuzeNeuzen in de Tuin, een nieuw burgeronderzoek gelanceerd door UAntwerpen en De Standaard. Ook lokale besturen kunnen deelnemen, door te meten in de openbare domeinen.


Droogtestress

Klimaatverandering maakt de zomers in Vlaanderen warmer en droger, en onze kennis van droogtestress in beheerde bodems (tuinen, parken, weides, akkers) is momenteel beperkt. De gegevens uit het burgeronderzoek zullen helpen ervoor te zorgen dat tuinen verkoelende plekken blijven tijdens een hittegolf, en zullen ons leren hoe we tuinen, maar ook parken, akkers en natuurgebieden beter wapenen tegen de droogte. 


Sensoren en stalen

Een slimme bodemsensor stuurt telkens gegevens in realtime door naar de wetenschappers van de UAntwerpen, die direct met de data aan de slag kunnen. De tuin- of parkeigenaar volgt de eigen meetgegevens live via een persoonlijk dashboard. De CurieuzeNeuzen nemen ook een bodemstaal dat onderzocht wordt, en waarvan ze de resultaten aan het einde van de meting in een persoonlijk tuinrapport krijgen.

Een interactieve stippenkaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen zal tijdens het project de resultaten weergeven, zodat iedereen de hitte en droogte kan opvolgen.


Oproep tot 14 februari: burgers en lokale besturen

Iedereen met een centraal gazon of grasperk van minstens 2 meter in diameter kan zich kandidaat stellen. Inschrijven kan tot en met 14 februari. Het onderzoek zal lopen van 3 april tot 2 oktober 2021. 

Lokale besturen vinden alle informatie en contactgegevens voor deelname op https://curieuzeneuzen.be/doe-mee/lokaal-bestuur/


Meer info

Beeld (c) An Van Gijsegem

Pieter Plas