Auteur:

Gepubliceerd op: 26-08-2022

De droogtecommissie herhaalt de oproep aan alle sectoren om het waterverbruik (uit alle waterbronnen) maximaal terug te dringen. Net als voor andere sectoren wordt ook aan de lokale besturen gevraagd om het waterverbruik voor de eigen werking zo maximaal mogelijk terug te dringen. Bij het uitblijven van significante neerslag zullen bijkomende drastische maatregelen in de loop van september onafwendbaar worden.

Binnen de Vlaamse overheid zorgt de droogtecommissie voor de coördinatie en afstemming van alle initiatieven bij waterschaarste en droogte en geeft daarover adviezen aan de minister en andere overheden. In de droogtecommissie zetelen o.a. de waterbeheerders en de waterbedrijven. Ook de VVSG neemt aan de vergaderingen ervan deel om de wederzijdse communicatie te stroomlijnen.

Uitzonderlijk weinig neerslag

De afgelopen periode viel in Vlaanderen en de buurregio’s uitzonderlijk weinig neerslag. De debieten en waterpeilen van waterlopen en waterwegen zijn zeer laag en dit geldt ook voor de grondwaterpeilen. De neerslag van afgelopen dagen en de beperkte neerslag die komende dagen voorspeld wordt, zal niet zorgen voor een significant herstel van de watervoorraden.

Een overzicht van de geldende droogtemaatregelen vind je hier

Mogelijke verdergaande maatregelen

Wanneer de verwachting op significante neerslag dan uitblijft, wordt verwacht dat de afvoeren en waterpeilen verder kunnen dalen tot kritische drempelwaarden en dat de verzilting zich verder doorzet. In die situatie zullen dan bijkomende drastische maatregelen nodig zijn. 

Een van de mogelijke maatregelen is een captatieverbod op specifieke waterwegen: Albertkanaal, kanaal Gent-Terneuzen, Bovenschelde en Leie. Zo’n captatieverbod impliceert dat op enkele uitzonderingen na, ook de industrie geen oppervlaktewater meer zal kunnen innemen. De Vlaamse Waterweg lichtte de betrokken bedrijven reeds in. Als de droogtecommissie een captatieverbod voorstelt, zal zij ook bekijken hoe snel het verbod kan ingaan en welke uitzonderingen er precies nodig zijn. De droogtecommissie overlegt hierover met de sectororganisaties voor industrie en landbouw.

Een andere mogelijke maatregel is een algemeen verbod op niet-essentieel waterverbruik. Voor zo’n verbod zouden de gouverneurs dan de nodige besluiten nemen. De Vlaamse overheid vraagt de gemeenten om geen eigen burgemeestersbesluit te nemen dat niet-essentieel waterverbruik verbiedt.

De drinkwaterbevoorrading blijft gewaarborgd

Omwille van de lage Maasafvoeren is er wel een verhoogde waakzaamheid. De drinkwatermaatschappijen hebben ook onderling, in afstemming met de overheid, de nodige afspraken gemaakt, teneinde het wateraanbod blijvend te garanderen.

De bevoegde diensten volgen de situatie continu op. De Droogtecommissie evalueert wekelijks of nieuwe maatregelen nodig zijn.

 

Meer info

www.opdehoogtevandroogte.be

 

Christophe Claeys