Auteur:

Gepubliceerd op: 03-05-2023

De Renovatieversneller appartementen is één van de initiatieven uit de Vlaamse projectoproep Lokale Klimaatactie uit 2020. Twee jaar lang werkten de stad Gent en energiehuis De Energiecentrale intensief rond de uitdaging om energetische renovaties op te zetten voor de collectieve delen van appartementsgebouwen, zowel groot als klein. 

Dit resulteerde in een draaiboek dat ook kan gebruikt worden door andere steden en gemeenten. Het draaiboek, en heel wat praktische bijlagen, is terug te vinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. 

Inzetten op appartementsgebouwen is uiteraard ook een belangrijke manier om de doelstelling rond collectieve renovatie uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact te behalen. Er zijn een aantal extra uitdagingen omdat een voldoende groot deel van de eigenaars akkoord moet gaan met investeringen (waarvoor Gent naast een technische ook een sociale renovatiebegeleider inzet), maar het biedt ook wel de mogelijkheid om met 1 project een substantieel resultaat te halen.

Maarten Tavernier