Auteur:

Gepubliceerd op: 10-03-2022

Lokale besturen hebben sinds 1 februari 2021 de mogelijkheid om beperkte snelheidsovertredingen zelf te sanctioneren via gemeentelijke administratieve sancties. Ondertussen zijn er een 5-tal gemeenten van start gegaan met GAS 5.

Reeds van bij de start stelde de VVSG vast dat er  sprake is van een aantal juridische en praktische problemen waardoor de implementatie van GAS 5 voor lokale besturen geen evidente oefening is. De VVSG is steeds vragende partij geweest om werk te maken van een hersteldecreet dat zorgt voor een stevige wettelijke basis. 

De afgelopen weken waren er heel wat parlementaire vragen over GAS 5 in zowel de commissies mobiliteit als binnenlands bestuur. Enerzijds worden er vragen gesteld over een eventueel hersteldecreet, anderzijds zijn er vragen over een alternatief systeem voor GAS 5 namelijk het doorstortscenario. Minister Somers liet alvast weten dat het goed zou zijn als lokale besturen kunnen kiezen uit beide opties, GAS 5 of het doorstortscenario. Tot op heden is er nog geen eenduidige informatie over beide pistes. Dit leidt ertoe dat de lokale besturen niet over alle informatie beschikken om zich zo goed als mogelijk voor te bereiden op GAS 5. Zij beschikken niet over alle puzzelstukken om de puzzel te leggen.

De VVSG vindt het belangrijk dat de lokale besturen zo snel als mogelijk over alle informatie beschikken. Naar aanleiding daarvan werd een schrijven gericht naar alle betrokken ministers. Dit met de uitdrukkelijke vraag om zo snel als mogelijk duidelijkheid te scheppen over de twee openstaande vragen. Ten eerste is er nood aan duidelijkheid over het hersteldecreet. Het is belangrijk dat lokale besturen weten of er al dan niet een hersteldecreet zal komen en wat de timing hiervan zal zijn. Ten tweede moet ook de onduidelijkheid over het doorstortscenario uitgeklaard worden. Lokale besturen dienen zo snel als mogelijk te weten of dit alternatief nu al dan niet gerealiseerd zal worden.

Lokale besturen die van start wensen te gaan met GAS 5 kunnen steeds bij de dienst veiligheid terecht. Er worden eveneens heel wat modeldocumenten ter beschikking gesteld aan de lokale besturen.

Melissa Rasschaert